1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét főterén

Május 10-12. között hungarikumok sora lesz látható, hallható, tapintható és persze fogyasztható a három napos XIX. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál során, ahová minden kedves érdeklődőt szeretettel vár az Aranyhomok Egyesület. Kecskemét főterén megelevenedik magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhetnek meg a fesztivál látogatói.

 

Május 10. péntek 17 órakor a Hungarikum Fesztivált a rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyitja meg, köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét MJV polgármestere.

A megnyitó ünnepség részeként a VI. Gyergyó-Hétvégére érkezett hagyományőrzők, adatközlő muzsikusok, táncosok, a Kecskeméti Kodály Iskola tanulói és tanárai, a lakiteleki Boróka Zenekar, valamint Szabó Sándor tárogatóművész nagyszabású előadására kerül sor a Kodály módszer tükrében. 19 órától Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc – díjas magyar előadóművész szórakoztatja a vendégeket.

Május 11. szombaton 10 órától a Kecskeméti Örömfestők művészi tevékenységébe lehet bepillantást nyerni a Kossuth téren. A színpadon 10:30-tól a Furfangos Paraván Vitéz László című bábelőadása várja a kicsiket, 11:30-tól pedig a Magyar Szablyavívó Iskola Katonatelepi Gyerekcsoport bemutatója és vívásoktatása következik. 12 órától Radics Sándor cimbalomművész muzsikál, melyet a Mátyás Király Citerazenekar és a Pöszméte Citerazenekar követ. 14 órától a Kalocsai Kézműves Kör tart népviselet bemutatót, megismertetve a viselet jellegzetességeit, gazdag és változatos díszítésmódjait. 15 órától a kisgyermekek és szüleik körében népszerű Alma Együttes lép színpadra. 16:30-tól a harmadik Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésével folytatódnak a színpadi programok. A Victoria Fitness Sportegyesület 17 órától akrobatikus látványtáncokkal ejti ámulatba a közönséget.

17:40-től kerül sor a Kecskeméti Hegyközségi Borverseny, valamint a Kecskemét Város Bora 2024. évi díjátadójára a Mathiász János Borrend közreműködésével, ahol a díjnyertes borok közül kihirdetik, hogy mely bor viseli idén a Kecskemét Város Bora címet.

A több mint ezer évre visszatekintő magyar solymászat a magyarság kultúrájának és az UNESCO szellemi örökségének szerves része. Igazi különlegesség a 18 órakor kezdődő solymászbemutató, amely először mutatkozik be a fesztiválon. Az ország legnagyobb ragadozó madár tenyészetében nevelődött idomított madarak – szirti sas, harris héja, lugger sólyom, sivatagi uhu, tundra uhu, afrikai uhu, chaco-bagoly – bemutatójának, röpítésének, idomítási technikáinak lehetnek szem- és fültanúi a rendezvényre látogatók.

19 órától a legnépszerűbb és legismertebb operett részletek csendülnek fel a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Laki Péter és Vadász Zsolt ígérnek felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt minden korosztály számára.

Május 12. vasárnap 10 és 14 óra között a Tisza Classic 2 – Veterán jármű kiállítás nyújt remek lehetőséget a veterán járművek iránt érdeklődőknek a találkozásra és a közös élmények megosztására. A Városháza elé mintegy 50 veterán jármű érkezik, a legidősebb autó több mint 100 éves.

Szintén 10 órától a Gasztrovasárnap, ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújt. A Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület magyar gulyáslevest fog készíteni bográcsban, tradicionális recept alapján, jótékonysági céllal, a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány javára. A gulyáslevest 13 órától lehet majd megvásárolni. A bevételt a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye felsősófalvi gyülekezeti otthonának újjáépítésére fordítják.

12:30-tól a Szecsődi Udvarház gyermekműsora kínál kiváló szórakozási lehetőséget. A Hungarikum kiállítók bemutatkozására 13:30-kor kerül sok a Kossuth téren. 14:30–tól Csík János és a Mezzo zenekar a Kossuth-, Prima Primissima díjas művész vezetésével ígér kellemes koncertélményt.

A Romkertben 15:30-tól Tengeri Attila zenés interaktív gyermekkoncerttel szórakoztatja a legkisebbeket. 16 órakor a Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület népszerűsíti produkciójával a tardi matyó hagyományokat. Végül, de nem utolsó sorban a fellépők között üdvözölhetjük a jakabszállási Apró Lábak Néptánccsoportot, valamint a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoportot.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozik az eseményen. A fesztivál Hungarikum Kiállítással, Települési Értéktár Kiállításokkal, Hungarikum kvízzel, népi és ügyességi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, látványkonyhával, kóstolókkal, családias hangulattal várja a látogatókat.

A Hungarikum Kiállítás keretén belül megismerhetik a hungarikumokat, települési és vármegyei értékeket. A Kecskeméti Települési Értéktárat ebben az évben Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész képviseli, „Zománcozott acél” című kiállítása mindhárom napon megtekinthető.

Új kiállítóként üdvözölhetik Kovács Balázs cimbalomkészítő mestert, valamint első ízben lesz jelen a Karcagi Birkafőzők Egyesülete. A civil szervezet jóvoltából a fesztiválra látogatók minden nap megkóstolhatják a Nagykunság népi táplálkozásainak jellegzetes gasztronómiai értékét, a hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete Magyarország legjelentősebb termelő és értékesítő szövetkezete legnagyobb büszkeségükkel, a szentesi paprikával lesz jelen a fesztiválon. A Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógykúra bemutatásával készül. Mohács Város Önkormányzata a Mohácsi Busójárást, mint hungarikumot és szellemi kulturális világörökséget ismerteti meg a kiállítást felkereső látogatóval. A békéscsabai sátorban, helyben sütik majd a hungarikum csabai kolbászt. Lakitelekről a Hungarikum Liget zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerülnek a Liget látnivalói is. Az Univer Product Zrt. kiállításán a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Erős Pista és Piros Arany termékei kerülnek a főszerepbe. A Kalocsai Kézműves Kör tagjai népviseletbe öltözve mutatják be Kalocsa népművészetét az írást, hímzést és pingálást.

A bugaci Aranymonostor Látógatóközpont kiállítása pedig az Árpád-kori Pétermonostora település lenyűgöző történetét mutatja be. A modern technika kedvelői VR szemüveg segítségével részesévé válhatnak a XI.-XIII. századi eseményeknek.

A felsoroltakon kívül még jónéhány település jelenik meg a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szolnok, Szeged, Bugacpusztaháza, Kunbaracs, Balmazújváros, Tard. Ne hagyják ki faházaik felkeresését, mert különlegességekkel készülnek ők is.

Kiemelt gasztronómiai partner idén a Kenyeres Birtok, amely egy különleges, organikus gazdaság, ahol szürkemarháik szabadon, természetes legelőkön nevelkednek a 400 hektáros öko területükön. Termékeik magas minőségét úgy tudják garantálni, hogy az állatok születésétől kezdve a késztermékek elkészültéig egy kézben van az egész folyamat. Így lesznek ételeik különlegesen egyedi ízvilágúak. A szürkemarha húsból készült ételek, hamburgerek mellett megtalálható lesz a Great Taste Awards díjjal jutalmazott szürkemarha szalámi is!

A Hungarikum kvízt helyesen kitöltők Univer ajándékcsomagot, és egyéb értékes felajánlásokból összeállított ajándékokat nyerhetnek.

A szervezők újdonságként „Kecskeméti értékek nyomában” címmel felfedező játékra hívják a családokat. A játék során a Kecskeméti Települési Értéktárba tartozó hat főtéri épületet kell felkeresni és a rendezvény programfüzetének útmutatása alapján, a kért betűket összegyűjteni. A játékosok, a 6 darab betűt helyes sorrendbe rendezve megkapják a megfejtést, ami szintén egy Kecskeméthez szorosan kapcsolódó érték. A helyes megfejtők jutalma egy hungarikum mézeskalács.

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely „Fején találod a szöget?” kvízjátékkal, ingyenes belépéssel várja azokat, akik felkeresik a múzeumot pénteken és szombaton, felmutatva a programfüzetet. A közmondásokhoz kötődő mini dioráma kiállításhoz tartozó kvízjátékkal mindenki próbára teheti tudását, hogy mennyire is igazodik ki a szólások és közmondások világában.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár forgatagában helyi és környékbeli termelők, kézművesek kínálják portékáikat.

Kínálatukban megtalálhatók ajándéktárgyak, mézeskalácsok, bőráruk, féldrágakő ékszerek, ásványékszerek, kerámiák, kézműves ruhák, fa és textil termékek, lakberendezési tárgyak, játékok, horgolások, erdélyi kézműves termékek, szappanok.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhatnak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Többek között gyümölcssajtokat, lekvárokat, aszalványokat, chili készítményeket, mézeket, reform édességeket és házi kenyér különlegességek vásárolhatnak kedvező áron.

Aki finom ételekre-italokra vágyik, egytálételek, frissensültek, lángos, fánk, üdítők, tájjellegű borok és kézműves sörök közül választhat. A helyi, kecskeméti barackpálinka készítő mester, Mihócsa József is elhozza regionális aranyérmes és Champion-díjas pálinkakülönlegességeit.

A fotók az elmúlt évi rendezvényen készültek.