1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 29 °C
  4. |

Erősödött a generációk közötti párbeszéd Lakiteleken

A Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi Színtéren együtt töltöttek a generációk néhány órát a helyi Tisza Nyugdíjas Klub és a Szikramag - Lakitelek közös szervezésű eseményén, a Gondolatszikrán.

 

A Szikramag - Lakitelek Magazin nyilvános eseményeket szervez Gondolatszikra néven, amelyen fontos társadalmi kérdéseket érintenek és beszélnek át a rendezvényen megjelentek. Nem volt ez másképpen a hétvégi generációk közötti párbeszéd megerősítése céljából megrendezett Gondolatszikrán sem. Kiváló hangulat és jó kedélyű beszélgetés övezte az együtt töltött délutánt, ahol a különböző korosztályok meséltek egymásnak, hogy gyermekkorukban mivel töltötték a szabadidejüket.

Kovács Máté előadást tartott az elmagányosodásról, amely egy kutatás alapján a fiatal korosztályokat is erőteljesen érint. A hosszú élet egyik titkáról is beszélt, ami nem más, mint az aktív közösségben létezés. A főszervező az alábbi módon vélekedik. – A különböző generációk különböző értékeket képviselnek. Egy fiatalnak más fontos és értékes, mint egy idősebb embernek, és ez rendben is van így. Emiatt azonban a generációk közötti párbeszéd formája sokszor nem építő, egyre ritkábbá válik, vagy egyáltalán létre sem jön. Az idősebbek sokszor érzik azt, hogy nem tisztelik őket a fiatalok, sőt, akár le is nézik őket. A fiatalokat pedig megkülönböztetés érheti életkoruk és tapasztalataik hiánya miatt.

A mai rohanó világban, ahol minden olyan gyorsan változik, könnyen megfeledkezhetünk azokról a hidakról, amelyek összekötik a generációkat. Azonban az idősebbek bölcsessége, a fiatalok energiája, és azok a közösen átélt tapasztalatok, amelyek összekötnek bennünket, felbecsülhetetlen kincsek. Olyan jó volna, ha a különböző generációk a tudásukat, tapasztalataikat és nézőpontjaikat megoszthatnák egymással, amely egy sokkal boldogabb, élhetőbb társadalmi légkört eredményezne. Hiszen rengeteget tudnánk egymástól tanulni, ha erre kellő időt, energiát és figyelmet szentelnénk, mondta.

Az esemény végén házi készítésű sós és édes süteményeket lehetett kóstolni, szorgos kezeknek köszönhetően.