1. 2024.05.15. szerda, Zsófia
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Kolbász és üdítő volt a jutalom a futás végén

A hagyományoknak megfelelően, ezúttal is május elsején rendezték meg Nyárlőrincen a Buzás János Emlékversenyt, ami már a 24. alkalom volt. Nem csak a környező településekről, de messzebbről is érkeztek futók, több, mint kétszázan, hogy teljesítsék a kiírt távot.

 

Minden alkalommal a Buzás János Általános Iskola ad helyet a nevezésnek, az eredményhirdetésnek, és az intézmény elől rajtolnak az öt és tíz kilométert választók. Először azonban a legkisebbek, az óvodások húzták fel lábukra a nyúlcipőt. Nekik kétszáz métert kellett teljesíteni a település főutcáján. Először a lányok rajtoltak, majd pedig a fiúk. Bizony volt közöttük olyan, aki elesett, de felpattan és futott tovább. Mivel az alsó tagozatosoknak egyaránt egy kilométert kellett teljesíteniük, így ők együtt rajtoltak. Az egyik kisfiú a kedvenc plüss állatkájával a kezében tette meg a távot. A felsősöknek már jóval nagyobb, három kilométer táv volt a kitűzött útvonal. A felnőttek és az elszántabb gyerekek választhattak, hogy öt, vagy tíz kilométert futnak. Voltak olyan neves versenyzők, mint a kecskeméti Vajda Zoltán ultrafutó, vagy a nyolcvan éves Kiss Ferenc, aki ősszel New Yorkban futja majd a maratoni távot. A rajt előtt, aki akart, az közös bemelegítésén vehetett részt. Nekik már több belterületi utcán kellett teljesíteni a távot, de a külterületen is futottak, így volt benne szilárd burkolat, gyepes és földes út is. Az öt kilométert teljesítők egy, a tízen futók két kört futottak. Azért, hogy senki se tévedjen el, felvezető kerékpáros mutatta az utat.

Az óvodások és az általános iskolások közül minden gyermek kapott frissítő italt a célban, az első, második és harmadik helyezettek pedig érem jutalmazásban részesültek. Az öt kilométeres távot teljesítők, korcsoportonként az első három helyezettek egyedi, Bánföldi Ferenc fazekasmester által készített kerámiaérmet és befutó ajándékot vehettek át. A tíz kilométeren célba érkezők pedig szintén Bánföldi Ferenc által készített egyedi kerámia kupát és befutó ajándékot kaptak. A befutó ajándék pedig nem volt más, mint nyárlőrinci emblémával ellátott szatyor, benne helyi készítésű egy szál kolbásszal, üdítővel és szörppel. A kolbász falatkákat és péksüteményeket, a futás után természetesen meg is kóstolhatták a versenyzők.

Eredmények ovifutam lányok: 1. Pénzváltó Bella (Szeged), 2. Koncz Lili, 3. Tóth Lilien (mind kettő Nyárlőrinc). Fiúk: 1. Hegyesi Bence, 2. Kovács Olivér (mind kettő Nyárlőrinc), 3. Oláh Csongor (Kiskunmajsa). 1-2. osztályos lányok: 1. Oláh Natália (Nyárlőrinc), 2. Szalóki Hanna (Kecskemét), 3. Zöldi-Kovács Gréta (Nyárlőrinc). Fiúk: 1. Kotroczó Bálint (Szeged), 2. Hegyesi Dominik, 3. Szabó Marcell (mind kettő Nyárlőrinc). 3-4. osztály, lányok: 1. Káldi-Hajagos Noémi (Nyárlőrinc), 2. Juhász Tímea (Helvécia), 3. Szappanos Mira (Kecskemét). Fiúk: 1. Szomjú Santiago (Kecskemét), 2. Ágost Zoltán Benedek, 3. Bódia István (mind kettő Nyárlőrinc). 5-6. osztály, lányok: 1. Justin Odett, 2. Zöldi-Kovács Réka Anna (mind kettő Nyárlőrinc). Fiúk: 1. Radvánszki Ákos (Lakitelek), 2. Horváth Alex, 3. Bódia László (mind kettő Nyárlőrinc). 7-8.osztály, lányok: 1. Mihály Fanni Bianka (Kecskemét), 2. Dobi Leila (Szentkirály), 3. Horváth Anna (Kecskemét), Fiúk: 1. Zöldi-Kovács Máté (Nyárlőrinc). 5000 méter, nők: 1. Táborosi Hajnalka (Kunszentmárton), 2. Juhász-Tompa Melinda (Helvécia), 3. Chiovini Krisztina (Kecskemét). Férfiak: 1. Szolnoki Norbert, 2. Dr. Juhász Mihály (mind kettő Csongrád), 3. Simon Bálint (Kecskemét). 10 000 méter, nők: 1. Farkas Lilla (Újszász), 2. Németh Beáta, 3. Háryné Staskó Anita (mind kettő Kecskemét). Férfiak: 1. Szabó József (Törökszentmiklós), 2. Vajda Zoltán (Kecskemét). 3. Kozák István (Kengyel).

A verseny az Aktív Magyarország Program támogatásával zajlott.