1. 2024.06.13. csütörtök, Antal, Anett
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Nagy sikert aratott a XIX. Helyi Termék Ünnep és Hungarikum Fesztivál

Ebben az évben is több ezres látogatója volt a május 10 és 12 között megtartott XIX. Helyi Termék Ünnepnek és Hungarikum Fesztiválnak. Kecskemét főterén megelevenedett magyarságunk számos értéke, amelyet a tíz vármegyéből érkező 27 vendégkiállító bemutatkozásán keresztül ismerhettek meg a fesztivál látogatói. Hungarikumok sora volt látható, hallható, tapintható és fogyasztható a három napos eseményen, melyet az Aranyhomok Kisérségfejlesztési Egyesület szervezett.

 

A Hungarikum Fesztivált V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyitotta meg, köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét MJV polgármestere az esemény első napján. A megnyitó ünnepség részeként a VI. Gyergyó-Hétvégére érkezett hagyományőrzők, adatközlő muzsikusok, táncosok, a Kecskeméti Kodály Iskola tanulói és tanárai, a lakiteleki Boróka Zenekar, valamint Szabó Sándor tárogatóművész előadását lehetett látni és hallani a Kodály módszer tükrében. Este Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész adott koncertet.

Május 11. szombaton fellépett többet között a Furfangos Paraván, a Magyar Szablyavívó Iskola Katonatelepi Gyerekcsoportja, Radics Sándor cimbalomművész, a Mátyás Király Citerazenekar, Pöszméte Citerazenekar, az Alma Együttes, valamint a Kalocsai Kézműves Kör. Sor került a harmadik Aranyhomok Hungarikum rajzpályázat eredményhirdetésére is, majd a Victoria Fitness Sportegyesület akrobatikus látványtáncokat mutatott be. A Mathiász János Borrend közreműködésével kihirdették a Kecskeméti Hegyközségi Borverseny eredményét. Ebben az évben a Gedeon Borbirtok kövidinka bora viseli a Kecskemét Város Bora 2024. címet. A szombati nap színpadi zárásaként a legnépszerűbb és legismertebb operett részletek csendültek fel a Budapesti Operettszínház művészeinek előadásában. Lukács Anita, Szendy Szilvi, Laki Péter és Vadász Zsolt garantálták a felhőtlen kikapcsolódást és felejthetetlen élményt minden korosztály számára.

Igazi különlegességnek számított a solymászbemutató, amely először mutatkozott be a fesztiválon. Az ország legnagyobb ragadozó madár tenyészetében nevelődött idomított madarak – szirti sas, harris héja, lugger sólyom, sivatagi uhu, tundra uhu, afrikai uhu, chaco-bagoly – bemutatójának, röptetésének, idomítási technikáinak lehettek szem- és fültanúi a rendezvényre látogatók.

Vasárnap 10 és 14 óra között a Tisza Classic 2 – Veterán jármű kiállítás nyújtott remek lehetőséget a veterán járművek iránt érdeklődőknek a találkozásra és a közös élmények megosztására. A városháza elé mintegy 60 veterán jármű érkezett, a legidősebb autó több, mint 100 éves volt.

A színpadon pedig a Szecsődi Udvarház gyermekműsora kínált szórakozási lehetőséget. A Hungarikum kiállítók délután mutatkoztak be a Kossuth téren.

Kora délután Csík János és a Mezzo zenekar a Kossuth-, Prima Primissima díjas művész vezetésével szórakoztatta a közönséget. A Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület a Tardi lakodalmas c. produkciójával népszerűsítette a helyi matyó hagyományokat. A jakabszállási Apró Lábak Néptánccsoport, valamint a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport is színpadra lépett. A Romkertben pedig Tengeri Attila zenés interaktív gyermekkoncertet adott a legkisebbeknek.

A színpadi programokon kívül számos érdekesség kínálkozott az eseményen. A fesztivál Hungarikum Kiállítással, Települési Értéktár Kiállításokkal, Hungarikum kvízzel, népi és ügyességi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, látványkonyhával, kóstolókkal, családias hangulattal várta a látogatókat.

A Gasztrovasárnap, ezúttal is kivételes gasztronómiai élményt nyújtott. A Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület magyar gulyáslevest készített bográcsban, tradicionális recept alapján, jótékonysági céllal, a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány javára.

A Hungarikum Kiállítás keretén belül a látogatók megismerhették a hungarikumokat, települési és vármegyei értékeket. A Kecskeméti Települési Értéktárat ebben az évben Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész képviselte, „Zománcozott acél” című kiállítása mindhárom napon megtekinthető volt.

Idén első ízben volt jelen a Karcagi Birkafőzők Egyesülete. A civil szervezet jóvoltából a fesztiválra látogatók minden nap megkóstolhatták a Nagykunság népi táplálkozásainak jellegzetes gasztronómiai értékét, a hungarikumnak számító karcagi birkapörköltet. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete, amely jelenleg Magyarország legjelentősebb termelő és értékesítő szövetkezete, legnagyobb büszkeségükkel, a szentesi paprikával volt jelen a fesztiválon. A Hévíz Turisztikai Egyesület a „Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógykúra bemutatásával készült. Mohács Város Önkormányzata a Mohácsi Busójárást, mint hungarikumot és szellemi kulturális világörökséget ismertette meg a kiállítást felkereső látogatókkal. A békéscsabai sátorban, helyben sütötték a hungarikum csabai kolbászt. Lakitelekről a Hungarikum Liget zöldség- és gyümölcskészítményeinek kínálata mellett prezentálásra kerültek a Liget látnivalói is. Az Univer Product Zrt. kiállításán a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Erős Pista és Piros Arany termékei kerültek a főszerepbe. A Kalocsai Kézműves Kör tagjai népviseletbe öltözve mutatták be Kalocsa népművészetét az írást, hímzést és pingálást. A bugaci Aranymonostor Látógatóközpont kiállítása az Árpád-kori Pétermonostora település lenyűgöző történetét mutatta be. A modern technika kedvelői VR szemüveg segítségével részesévé válhattak a XI.-XIII. századi eseményeknek.

A felsoroltakon kívül még jó néhány település jelent meg számos különlegességgel a rendezvényen, úgymint Kiskunfélegyháza, Baja, Szolnok, Szeged, Bugacpusztaháza, Kunbaracs, Balmazújváros, Tard.

Kiemelt gasztronómiai partner idén a Kenyeres Birtok volt, amely egy különleges, organikus gazdaság, ahol szürkemarháik szabadon, természetes legelőkön nevelkednek a 400 hektáros öko területükön. A szürkemarha húsból készült ételek, hamburgerek mellett kínálatukban megtalálható volt a Great Taste Awards díjjal jutalmazott szürkemarha szalámi is.

A szervezők újdonságként „Kecskeméti értékek nyomában” címmel felfedező játékra hívták a családokat. A játék során a Kecskeméti Települési Értéktárba tartozó hat főtéri épületet kellett felkeresni és a rendezvény programfüzetének útmutatása alapján, a kért betűket összegyűjteni. A játékosok, a 6 darab betűt helyes sorrendbe rendezve megkapták a megfejtést, ami szintén egy Kecskeméthez szorosan kapcsolódó érték volt. A helyes megfejtők jutalma egy hungarikum mézeskalács volt.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei, a térségi kézművesek mesterremekei mind a három nap megvásárolhatóak voltak.