1. 2024.05.19. vasárnap, Ivó, Milán
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Környékünk új vármegyei értékei

Több mint harminc megyei értékkel gyarapodott Bács-Kiskun vármegye értéktára. Ennek kapcsán Értékzsongás Bács-Kiskunban címmel rendezett konferenciát a vármegye önkormányzata Kiskunmajsán.

 
 

– Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a hozzánk érkező vendégek olyan dologért dicsérik meg a településünket, amit mi, ott élők szinte észre sem veszünk, hiszen számunkra annyira természetes, mint a levegővétel. Ezért is örülök, hogy a vármegyében megalakult az értéktár bizottság, számos településeken pedig működnek a helyi értéktár bizottságok. Ennek a munkának az eredményeként az elmúlt években több mint 300 vármegyei érték gyűlt össze – mondta a rendezvényen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke. Érdemes folytatni ezt a munkát, és ott is létrehozni a települési bizottságokat, ahol ezt még nem tették meg, tette hozzá.

 
 

A konferencián számos jó példát hallhattak, láthattak a résztvevők az értékek feltárásáról. Előadást tartott Patkós Zsolt, a vendéglátó település, Kiskunmajsa polgármestere, Kiss Csaba, a Keceli Értéktár Bizottság elnöke. Az eseményen felléptek a vármegyei értéket képviselő Kecskemét Táncegyüttes művészei, valamint dr. Héjja Bella Emerencia népzenész, akinek a munkássága szintén a megyei értékeket gyarapítja.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság az utóbbi időben 32 új vármegyei értéket ismert el, az erre vonatkozó okleveleket a konferencia keretében adta át Szántó István, a testület elnöke.

A környékünk újonnan elismert vármegyei értékei:

Alpárfeszt kulturális fesztivál

2013 óta várja az igényes élőzene szerelmeseit Tiszaalpár közvetlen környezetében. A fesztivál a magyar underground egyik meghatározó színtere, ami a térség turizmusának is kedvez, hiszen a rendezvény idején az ország számos pontjáról érkeznek vendégek a környező településekre is. A szervezők évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelem és a környezettudatosság hirdetésére.

A Tiszakécskei Holt -Tisza

Tiszakécske város és a település nevéről elnevezett holtág vízgyűjtője a Tisza folyó magyarországi középső szakaszának alsó részén helyezkedik el. A holtág teljes területe: 101 ha. A holtág végek és az anyameder között öt-hétszáz méteren olyan mocsárrész található, amelyet földút és gyalogosösvények kereszteznek. A holtág nyugodt, lenyűgöző látványával hívogatja a természetrajongókat és a horgászokat.

Tiszakécskei Református Templom

A református templom Tiszakécske emblematikus épülete, amely neogótikus stílusban épült. A jelenlegi ókécskei-református templom 1906-tól 1909-ig épült az egyházközség adójából és közadakozásból. A templomnak négy harangja van: a Nagyharang, a Hősök harangja, a Középső harang és a Kisharang. A templomot 1909. május 23-án szentelték fel.