1. 2024.05.06. hétfő, Ivett, Frida
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

Hagyományteremtő távlovagló kupa

Első alkalommal rendeztek távlovagló versenyt Tiszakécskén. A nem titkolt szándék az volt, hogy hagyományt teremtsenek belőle.

 

Szombaton a lovas pályáról rajtolt el az I. Duna Aszfalt Kupa távlovagló verseny. A lovasok 80, 60, 40, és 20 kilométer közül választhattak, míg a fogatokra 40 és 20 kilométer várt. A verseny egyúttal évadzáró is volt. – Két pályát, egy húsz és egy tíz kilométerest tűztünk ki – mondta Varga Károly főszervező, a Tiszakécskei Lovas Klub elnöke. Minden kör után be kellett jönni a versenyközpontba, hogy minél látványosabb legyen a verseny. A Dunántúlról és Szlovákiából is érkeztek versenyzők, így egyúttal nemzetközi is volt. A húsz kilométeres versenyre a környékünkből több amatőr versenyző is eljött. A versennyel az volt a célunk, hogy minél több amatőr lovas vegyen rajta részt, és együtt indulhassanak a profikkal. Így lehet, hogy kedvet kapnak ehhez a szakághoz. A távlovaglás lényege ugyanis az, hogy a lovakat úgy kell felkészíteni, hogy a verseny utáni napokban is használhatók legyenek. Ennek nagyon fontos eleme az állatorvosi vizsgálat. A verseny előtt, és utána is megvizsgálják a lovakat. Talán egyetlen olyan lovas sport sincs, ahol ilyen szigorú állatorvosi vizsgálatnak vetnék alá a lovakat. Nézik a sántaságot, a pulzusszámot, az izomkötöttséget, a vízháztartást, az emésztési rendszert, a sérüléseket, amit esetleg a nyereg, vagy lábvédők okozhatnak. Éppen ezért csak azok a lovak vehetnek a versenyen részt, amelyek ezeknek a feltételeknek mind megfelelnek. Az állat pulzusának 64 alá kell menni fél órával a verseny befejezése után. A legfontosabb ugyanis a ló egészsége – hangsúlyozta Varga Károly.

Hat kategóriában 48 lovas és hajtó szállt nyeregbe és ült bakra. A legnépesebb kategória a húsz kilométeres táv volt. Sajnálatos módon, állatorvosi javaslatra több indulót is ki kellett zárni. Eredmények távlovasok 80 km: 1. Szabó Fradika Pécs Gerle nevű lovával, 2. Visy Bertalan Komló Sara nl., 3. Kelenfi Norbert Pécs Gabi nl. 60 km: 1. Markova Simona, 2. Smerigiova Barbora, 3. Boulbol Feras (mind három Szlovákia). 40 km: 1. Baki György Kápolnásnyék Csillag nl., 2. Tankó József Keszü Néró nl., 3. Bartos Viktória Budapest Odin nl. 20 km: 1. Winkler Zsolt Kecskemét Zsargon nl., 2. Tóbiás Károly Nagykőrös Vilma nl. 3. Baranyi János Tiszakécske Randevú nl. 4. Bársony Anett Tiszaalpár Jázmin nl., 5. Kis-Baranyi Eszter Tiszaalpár Csinos nl., 6. Kiss Tamásné Anikó Pálmonostora Rómeo nl., 7. Rácz Adrienn Lakitelek Alexa nl. Fogatok, 40 km. 1. Molnár József Siófok, 2. Kulier Péter Gyenesdiás. 20km 1. Bibók Károly Tiszaalpár.