1. 2024.05.08. szerda, Mihály
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Szívesen választják Lakiteleket a fiatalok lakóhelyüknek

Az elmúlt időszakban több alkalommal is változott Lakitelek lakóinak a száma. Volt olyan, amikor meghaladta az ötezret, most ha kicsivel is, de alatta van.

 
 

Madari Róbert Lakitelek polgármesterét kérdeztük, hogy mennyi jelenleg a nagyközség lélekszáma. Arra is kitért, hogy miért lehet vonzó a falu a beköltöző fiatalok számára. Hivatalos adatokat néztünk meg, hogy hogyan alakult a lakosságszám az elmúlt évtizedekben.

 

2007-ben 4645-en éltek hivatalosan Lakiteleken. A következő 10 évben a lélekszám nem változott jelentős mértékben. Míg 2017-től 2022-ig körülbelül 300 fővel növekedett a falu népessége. Miközben több szomszéd településen összességében egy lassú lélekszám csökkenés figyelhető meg az elmúlt évtizedekben. Mint például Tiszaugon, Tiszaalpáron, Tiszakécskén és Nyárlőrincen is.

Minden év március-április környékén a KSH megadja a hivatalos lakosságszámot a települések önkormányzatainak. 2022 január elsején 5010 fő, 2023-ban 5005-en éltek Lakiteleken. Az önkormányzat nem régen kapta meg a friss hivatalos adatokat, amely alapján 2024 január elsején 4998 fő élt a faluban. Most kettő fővel ötezer alatt van a település. Az adott év lakosságszámát az előző év január elseji adat szerint határozzák meg a Magyar Falu Programban. Fűzte hozzá a polgármester, hogy ennek örömére 2025-ben, ismét Magyar Falu Program forrásért pályázhat a település. Ameddig 5000 fő fölött voltunk, addig a Magyar Falusi forrásra nem pályázhattunk, még az idei évben sem.

Mi lehet a titka a lakosság növekedésének Lakiteleken?

-Népszerű a falunk. Fiataljaink idehaza maradnak, ráadásul nagyon sokan költöznek be. Annak okán is, hogy a Mercedes-Benz gyár egyrészt működik, másrészt év végén beindul a Mercedes kettő, tehát gyakorlatilag még egy dupla akkora munkáslétszámot fog foglalkoztatni az autógyár. Sokan jöttek úgy az ország minden csücskéből, hogy nem kecskeméti panellakásba szeretnének költözni, hanem Lakitelekre. Az ide jövő fiatal értelmiségiektől hallottam, hogy ők megnézték először, hogy Kecskemét körzetében melyik az a település, amelyik szolgáltatásokban, bölcsődében, óvodában, iskolában olyan minőséget képvisel, amelyet megfelelőnek ítélnek. Ennek alapján választják sokan Lakiteleket, mert ebben is kiemelkedőek vagyunk. Csábító a falunk ilyen tekintetben a fiatalok számára, és ez örömteli.

Az önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel, hogy a lakosság növekedés kapcsán lakóingatlanokat, lakótelkeket fognak kialakítani. A Zalán utca, Móricz Zsigmond utca és Széchenyi körút közötti részen lesz a beruházás, a nagy kialakult igényre reagálva.