1. 2024.05.05. vasárnap, Györgyi
  2. |
  3. 22 °C
  4. |

Csapatépítő disznóvágás a Tiszaalpári Gazdakörnél

Az elmúlt év februárjában alakult a Tiszaalpári Gazdakör, negyvennégy taggal. Az első éves jubileumot egy csapatépítő disznóvágással kapcsolták össze, amit a helyi vadásztársaság házánál tartottak.

 

Együttműködnek a helyi vadászokkal, még pedig úgy, hogy a vadászok a gazdák földjeit használják. Ennek cserébe a vadásztársaság felajánlotta, hogy bérmentesen használhatja gazdakör a vadászházukat gyűléseik alkalmával. Most a disznóvágásnál is felmerült az, hogy akkor ott lehetne a feldolgozást, a sütést, főzést, étkezést megvalósítani, amibe természetesen beleegyezett a vadásztársaság.

– Másfél évvel ezelőtt, az első traktorosnap alkalmával merült fel a gazdakör alapítása, meséli Győri Péter elnök. – Először egyesületben gondolkodtunk, de az agrárkamara adta az alapötletet, hogy ha gazdakört alapítunk, akkor tudnának bennünket támogatni, így ezt a megoldást választottuk. A gazdakörnek bárki tagja lehet, nem kell neki saját földdel rendelkezni, csak a szándéknak kell meglenni, hogy velünk akar lenni. Van közöttünk olyan tag, akinek semennyi földje sincs, de állatai sincsenek, csak a jó szándék vezérelte, hogy közénk állt. A mostani disznóvágás gondolata az elmúlt évi, augusztusban megrendezett traktorosnapunkon vetődött fel, ami lehetne egy csapatépítő program. Abban is gondolkodtunk, hogy ki lehetne bővíteni a település lakossága felé is, de az első körben csak magunk között valósítottuk meg. Nem kizárt azonban, hogy az elkövetkezendő időben olyat is fogunk szervezni. Erre van példa több gazdakörnél is.

A mostani disznóvágásra nem voltak előre kiosztva a feladatok, csak a böllért tudtuk biztosra, aki nem volt más, mint Papp József. Persze nagyon sokan önként vállaltak feladatokat, húsdarabolás, sütés, főzés és egyéb munkákat. A sertés felbontása után hagymás vér, resztelt máj és pecsenye volt a reggeli, az ebéd pedig orjaleves, sertés pörkölt, hurka és kolbász. A költségeket, amiből a legnagyobb a sertés megvásárlása volt, a gazdakör állta, a többiben nagyon sok az önkéntes vállalás. Szinte mindenki hozott valamit, savanyúságot, kenyeret, fűszereket, zöldségeket, bort, pálinkát, sós és édes süteményt. Így nem olyan nagy volt a költség. Rajtunk múlik, hogy lesz-e folytatása, de bizakodunk, mert a mostaniból ítélve, a kemény mag nagyon aktív. Lehettünk most, a hozzátartozókkal és a meghívott vendégekkel együtt, vagy százhúszan. Ami a kimaradt húst illeti, azt egy későbbi gyűlés, vagy gyűlések alkalmával fogjuk megsütni és elfogyasztani, tette hozzá az elnök.

Győri Péter elmondta még, hogy ebben az évben is szeretnék megrendezni az elmúlt évben nagy sikert aratott traktoros fesztivált, augusztus hónapban. Ez nem csak felvonulás, de ügyességi, erőhúzó és több fajta traktoros próba. A jövővel kapcsolatban vannak elképzeléseik, például az értékesítéssel, de ez viszonylag lassú folyamat. Felvetődött például az, hogy Gyermelyre tudnának szállítani búzát és rozst, de az is egy későbbi feladat, amiből a közösség tudna hasznot húzni. Egyelőre azonban még csak ott tartanak, hogy elég az, hogy ha rendszeresen összejönnek, a tapasztalataikat kicserélik, vendégeket hívnak szakmai konzultációkra. Nem elsődleges céljuk az anyagi haszonszerzés, hanem az, hogy jól érezzék együtt magukat. Ez az első disznóvágás is ezt a célt szolgálta.