1. 2024.05.09. csütörtök, Gergely
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Beteg gyerekek javára jótékonykodtak a vadászok

A megszokottnak megfelelően ezúttal is december 27-én tartották meg az országos jótékonysági vadászatot. Az ország mind a tizenkilenc megyéjében élhettek és éltek is ezzel a lehetőséggel a vadászok.

 

A jótékonysági vadászat 2013-ban indult el, és a Covid miatt egy évet kihagyva, ez volt már a tizedik akció, amikor a vadászok jótékonykodtak. 170 millió forint

értékben kerültek már eddig orvosi eszközök adományozásra, az ország 23 kórházának gyermekosztálya részére. Az elmúlt egy évtized alatt több mint 160 ezer gyermeket gyógyítottak meg a jótékonysági vadászatok által adományozott orvosi eszközök. Azt ugyanis tudni kell, hogy minden esetben gyermekkórházaknak ajánlanak fel orvosi eszközöket, műszereket, amit egyeztetnek a gyermekosztályok vezető főorvosaival.

Bács-Kiskun vármegyében a mostani évben volt az ötödik alkalom, amikor is lehetőséget teremtettek arra, hogy itt is jótékonykodhatnak a vadászok. Az akciókat minden évben Seres Róbert területi fővadász szervezte. A megnyitó ünnepség, valamint a teríték osztás pedig, szintén minden évben, a Lakitelek Népfőiskolán, majd később pedig az új nevén a Hungarikum Ligetben volt. Ezúttal is ott találkoztak azok a vadászok, akik regisztráltak a jótékonysági vadászatra. A befolyt összegből – ami hasonló lesz az előző évihez több, mint kétmillió forint – a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház gyermekosztályának vásárolnak majd eszközöket. Kürt szóval kezdődött a vadászat, és azzal is fejeződött be.

– Az országban ezen a napon, 43 helyszínen mintegy ezer vadász vett részt ezeken a vadászatokon. Ezen túlmenően, még háromszáz adakozó is csatlakozott ehhez a programhoz, árulta el Seres Róbert. – Úgy gondolom, hogy az idei év is sikeres lesz, csak úgy, mint az elmúlt évek voltak a jótékonysági vadászat történetében. Örülök annak, hogy több olyan vadásztársam is itt van, köztük orvosok is, akik évek óta segítik ezt a jótékonysági akciót. Öröm az is, hogy bővül a népszerűsége és egyre nagyobb jelentőséget fog a vadásztársadalomban betölteni. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a nagylelkűséget valamilyen formában viszonozni tudjuk. Köszönetet szeretnék mondani a Hungarikum Ligetnek, mert színvonalas helyszínt biztosít a Lezsák család ennek a lehetőségnek. Ez a program, amely az országban huszonkét egészségügyi intézmény gyermekosztályát támogatja, kellő és méltó helyszínen volt itt.

Madari Róbert Lakitelek polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az első alkalommal negyvenen vettek részt a jótékonysági vadászaton, most pedig már több, mint ezren. Ez nagyon megtisztelő és megsüvegelendő felajánlás, mert adni és adakozni elismerésre méltó tevékenység, főleg úgy, hogy a kórházak gyermek osztályának a segítését szolgálják ezzel. Az elmúlt évben 2,2 millió forint gyűlt össze. Megköszönte mindenkinek, akik segítenek ebben, mert a felajánlás nagyon emberi dolog.

Ezen a napon vegyes ivarú fácánra, tehát tyúkra és kakasra is lehetett vadászni, a Kecskeméti Vadásztársaság területén. Utasi Balázs vadászmester elmondta, hogy három helyre helyeztek ki nevelt fácánokat, azokat a területeket fogták körül. Először egy kiskutyás vadász végig ment a területeken, hogy lassan kelljenek fel a madarak, majd után a többi kutya is bemehetett a bozótos, gazos részekbe. A vadászat előtt a társaság vadászházánál meleg teával, kávéval és pogácsával kínálták a vadászokat, majd terepjárókkal mentek ki a helyszínekre.

A vadászat végén visszaérkeztek a Hungarikum Ligetbe, ahol Molnárné dr. Lezsák Anna köszöntötte a vadászokat. Örömét fejezte ki, hogy újra ott találkozhattak a jótékonysági vadászat apropóján. Sok szerencsét kívánt mindenkinek a további vadászathoz.

Utasi Balázs úgy értékelte a napot, hogy etikusan vadásztak, aminek eredményeként hatvanhat fácán került terítékre. Ebből három, három madarat vihetett haza mindenki, aki puskával rendelkezett. Ezenkívül egy-egy kalapkitűzőt is kaptak Seres Róberttől. A teríték osztás után vaddisznó pörkölt ebéden vehettek részt, akik a jótékonysági vadászaton részt vettek.