1. 2024.05.02. csütörtök, Zsigmond
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Első alkalommal szerveztek községi disznóvágást

Eddig még nem volt arra példa, hogy falusi disznóvágást szervezzenek Tiszaugon. Az eseménynek az volt a célja, hogy település lakosságát összehozzák, és a fiatalok is megismerjék az egykori falusi élet egyik jelentősnek számító téli napját. Ez alkalommal mindenki ingyen ehetett ihatott.

 

Hagyományteremtő célja volt az első falusi disznóvágásnak Tiszaugon. A mindössze 932 lakosú kisközségben az elmúlt években ugyanis drasztikusan lecsökkent a vágások száma. A mostani eseményt a művelődési ház előtti, frissen aszfaltozott területen valósították meg. – Az utóbbi időben évente talán, ha két disznót vágtak községünkben, ezért azt szerettük volna, hogy a gyerekek is megismerjék milyen is volt régen a disznóvágás, ami szinte minden családban meg volt évtizedekkel ezelőtt. Sajnos sok mai fiatal ilyet még nem is látott. Többek között ez is volt a célunk, hogy megismertessük velük ennek a munkafolyamatnak az egészét. Meg persze az is, hogy a községünkben élőket még jobban összekovácsoljuk. A két sertésből készült ételekből ugyanis mindenki ingyen ehetett egész nap, mondta Káré Gábor polgármester.

A két sertés összsúlya négyszáz kiló volt. Az egyiket a régebbi hagyományok szerint szalmával perzselték meg, a másikat pedig gázzal. A szalmával való perzselésnek meg van az a hátránya, hogy nem egyformán égeti meg a bőrt, így nem marad olyan fehér, mert nem lehet úgy lekaparni, mint ha gázzal végezték volna. A két disznót két csapat vágta le, perzselte meg, vágta össze a húst és a szalonnát, valamint dolgozta fel. A bontást is más módszerrel végezték, igaz az egyiket Kiss József hentes vezetésével. Természetesen nem maradhat el az ilyenkor a hagyományos fogópálinka megkóstolása és a forraltbor ivás sem. Aki ezt nem kért, az meleg teát ihatott.

Szorgos asszonykezek hamar elkészítették a hagymásvért és májat is, amiből mindenki bőségesen fogyaszthatott. Eközben a férfiak már darabolták a húst és a szalonnát, és a hurkának való is belekerült az abalébe.

Madari Márton alpolgármestertől megtudtuk, hogy a februári testületi ülésen merült fel az, hogy disznóvágást kellene tartani. A két sertés felajánlásból érkezett. Mivel még nem volt ilyen falusi rendezvény Tiszaugon, azt szeretnék, hogy az elkövetkezendő években ez minden évben megvalósuljon. Ezzel egy fajta gasztronómiai eseményt valósítanak meg, a településen élők számára. De persze ez a fajta megmozdulás lehetőséget nyújt arra is, hogy az emberek beszélgessenek egymással, kicseréljék véleményüket és nem mellékesen még viccelődjenek is, ami még jobban hozzájárul ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát.

A sertésekből készült orjaleves, hurka, kolbász, sülthús, pörkölt, tepertő és nem kevesebb, mint háromszáz darab töltött káposzta. Az érdeklődők folyamatosan érkeztek, hogy megkóstolják a finomabbnál finomabb ételeket. Természetesen volt sütemény és gofri is, amiből inkább a gyerekek fogyasztottak. Este hat órára a tornaterembe várják vacsorára azokat, akik szeretnének még enni a feldolgozott sertésekből.

Az önkormányzat ezt az eseményt egy induló folyamat első állomásának tartja. Azt tervezik, hogy az elkövetkezendő években újra és újra meg fogják rendezni, a falusi disznóvágást, mert van iránta érdeklődés.