1. 2024.05.02. csütörtök, Zsigmond
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Átadták a Térségi Kertészeti és Élelmiszeipari Kiállítás díjait

Pénteken délután tartották a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás díjátadóját, amelyet a Híröshét Fesztivál keretében adtak át Kecskemét központjában.

 

A szakmai zsűri véleménye alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Fülöpháza önkormányzata kapta. A díjat átadta: Somodi Ferenc a Kecskeméti Hírös Gazdakör elnöke.

Az Agrárminisztérium különdíját Ballószög önkormányzata vehette át. A díjat átadta: Gódor Emőke az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője

Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat különdíját Felsőlajos kapta. A díjat átadta dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának második különdíját Kerekegyháza önkormányzatának ítélték, melyet szintén Mák Kornél adott át.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály különdíját Lakitelek önkormányzata vehette át. A díjat átadta: Récsányi Ilona osztályvezető.

A díj átadásának szempontjai: A Homokhátság és a Tisza-völgy találkozásánál fekvő település standja méltón vonultatta fel a civil és ifjúsági élet portékáinak tárházát. Az eklektikus kiállítás a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve, kerti és mezőgazdasági termékeken át egészen a digitális művészetig szemléltette a lakiteleki fiatalság és a civilek életének gyöngyszemeit. A lakóközösség példaértékű összetartó erejét jól tükrözi a "Színeskert Alapítvány" életre hívása. Az Alapítvány fő célként tekint a fenntartható megoldások keresésében, az oktató-nevelő munkában az iskolakert nyújtotta lehetőségek közkinccsé tételében.

Turisztikai érdekességét a település térsége elsősorban földrajzi adottságainak köszönheti. Az érdeklődők többek között információt kaphatnak a község múltjáról és történelméről a helyi könyvtárban, ahol régi használati eszközökből álló helytörténeti kiállítás is megtekinthető. Lakitelek szerves része a turisztikai szempontból kiemelkedő Tőserdő. A fürdő a gyógyulni vágyókat, míg a Holt-Tisza a pihenni, kirándulni szándékozókat vonzza.

Ahogyan a helyiek tartják: Lakiteleknek nemcsak a múltja és jelene, hanem a jövője is biztos kezekben van. Bizton állítható tehát, hogy a település közkedvelt úti cél lehet az idelátogatóknak.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Tiszaalpár önkormányzata kapta: A díjat átadta: Fazekas István a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara küldött.

A díj odaítélésének szempontjai: Ebben az évben a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a különdíjat Tiszaalpárnak adományozza. Kiemelten fontosnak tartja a kamara a magyarság történetének, eszméjének ápolását, melyet ősi, honfoglaláskori településünk, Tiszaalpár kellően bemutatott. A kiállítók igényesen megmutatták a nagyközség jellegzetes helyi kézműves értékeit: Kanalas János és Gergely Ramóna vesszőáru termékeket, Németh György Hangszert, Marsa Istvánné lekvárokat, Dragon József búzát, Kőrös Lajos fűszerpaprikát, dr. Vancsura István polgármester kápia paprikát, Tolnai Klára mézet, Alpár Tisza Vadásztársaság trófeát, Bársony Anett ostort mutatott be.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját Lajosmizse önkormányzata vehette át. A díjat átadta: Kovács Anikó osztályvezető

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Tiszakécske önkormányzata kapta. A díjat Ugró Sándor igazgató nevében Tóth Endre ökoturisztikai szakreferens adta át.

A díj odaítélésének szempontjai: A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ban Tiszakécske által készített bemutatkozó kiállítását választotta díjazásra. A helyi értékek közül most a város kiemelte kiállításában a Tiszához köthető természeti értékek és élőhelyek bemutatását. Az elmúlt két évben új attrakciókkal gazdagodott Tiszakécske, így pl. a Nádirigó tanösvény és az új kilátó újabb lehetőséggel bővítette a város turisztikai kínálatát. Ezek a járás és a vármegye turisztikai potenciálját is növelik. A Tisza és az itteni Holtág környezete emeli a város üdülőövezeti jellegét, amelyet a város évtizedek óta fejleszt és fenntart. A kiállítás azt a szemléletet sugallja, hogy Tiszakécske lakosai tisztelik környezetüket és természeti erőforrásait. Erre támaszkodik a város több évszázados mezőgazdasági kultúrája, társadalmi fejlődése.

A gazdag tradíciók sokaságából néhányat meg is jelenít a mini kiállítás. Újszerű elem volt a hangeffektusokkal kombinált kiállítás.

A Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának különdíját Kunbaracs önkormányzata kapta, melyet Kun Zsófia megyei igazgató adott át.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának különdíját Jakabszállás, a nagydíjat Helvécia nyerte el. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíját pedig Ballószög önkormányzata kapta.

Az ünnepélyes átadás után Nyárlőrinc és Szentkirályt Pénzváltó István és Szabó Gellért polgármesterek mutatták be. Ezt követően pedig a nyárlőrinci Pöszméte citerazenekar, valamint a szentkirályi Ifjúsági Tánccsoport, és szentkirályi népdalkör lépett a színpadra.

A program befejezése után az érdeklődők megkóstolhatták a nyárlőrinci csülök pörköltet, amit Baksa László asztalosmester készített, aki ezúttal is bizonyította, hogy a főzéshez is nagyon ért.