1. 2024.05.02. csütörtök, Zsigmond
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Kiváló lekvárokat főztek a lányok, asszonyok

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ebben az évben, már hetedik alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt.

 
 

A szervezők nagy örömmel fogadták a jelentkezéseket hagyományos, vegyes gyümölcs, illetve különleges, kreatív lekvárok kategóriákban. A versenyre 55 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező hét településről: Jakabszállásról, Orgoványról, Kunbaracsról, Lajosmizséről, Fülöpjakabról, Nagykőrösről és Kiskunfélegyházáról. A legtöbb nevezés, 33 üveggel, Kecskemétről érkezett. A hagyományos lekvárok kategóriába 18, a vegyes gyümölcslekvárok kategóriába 11, a különleges, kreatív kategóriába 26 üveg lekvárral jelentkeztek.

 
 

A szakmai zsűrizés augusztus 11-én zajlott, amelyen Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke, a zsűri elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember kóstolta és minősítette a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük és egyediségük alapján. Kiválasztották „Kecskemét és térsége lekvárját” is, melynek készítőjének jutalma egy Weninger befőzőautomata volt. A zsűri a csomagolást sem hagyta figyelmen kívül. Évről évre egyre szebb és ízlésesebb küllemmel nevezik be lekvárjaikat a háziasszonyok, ezért ebben az évben csomagolás különdíjjal is jutalmaztak egy versenyzőt.

 
 

Az ítészek véleménye szerint a lekvárfőző versenyt kedvelik a háziasszonyok, mert egyre több mintát küldenek. A termékek színvonala is egyre javul, mind a beltartalom, mind pedig a csomagolás tekintetében. A jelölés majdnem minden esetben korrekt, feltüntetik a megnevezést és az összetevőket. Továbbra is biztatnak mindenkit a részvételre, és használjanak bátran sokféle eddig nem szokványos alapanyagokat. A zsűrizést követően a lekvárokat a közönség is megkóstolhatta a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon.

 

A díjátadóra a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon került sor augusztus 23-án szerdán 17 órakor. A versenyzőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte. Az értékelést Daragó Dénes zsűritagtól hallhatták a jelenlévők.

Hagyományos ízű lekvárok kategóriában első helyezést ért el Kalán Teréz cseresznye lekvárjával, második lett Molnárné Kis Mária őszibarack lekvárja, harmadik pedig Borzák Csilla sárgabarack lekvárja. Mind hárman kecskemétiek. Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában legjobbnak bizonyult Kalán Teréz rebarbara-őszibarack lekvárja, a második helyen is ő végzett birs-szőlő-szilva lekvárjával, a harmadik helyet végzett a lajosmizsei Végh Györgyné sárgabarack lekvárja málna meglepetéssel.

A különleges, kreatív kategóriában első helyen végzett a kunbaracsi Lőrincz Edit bazsalikomos szamóca lekvárja, második lett Molnárné Kis Mária őszi csatnija, a harmadik pedig Varjúné Széchenyi Marianna paradicsom lekvárja.

Csomagolás különdíjban részesült, Rigó-Szász Nóra Fülöpjakabról. Ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet szamóca lekvárral Borzák Csilla, nyerte.