1. 2024.05.04. szombat, Mónika, Flórián
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Múltból jövőt kovácsoltak a nyárlőrinci falunapon

Múltból jövőt címmel Hagyományos Helyi Termék Ünnepet, Hungarikum Fesztivált és Falunapot, a hagyományoktól eltérően ezúttal nem pünkösdkor, hanem június 24-én tartották Nyárlőrincen. A jól szervezett rendezvényre több százan voltak kíváncsiak, nem csak a helybéliek, de a környező településekről is.

 

A program reggel hét órakor zenés ébresztővel kezdődött, majd kilenc órakor a futballpályán és a piactéren folyamatos gyermekprogramok kezdődtek. Tíz órától a helyi érték sátorban termékkóstolók várták az érdeklődőket. Fél egykor ünnepélyes keretek között gyújtották meg a tüzet, és ezzel kezdetét vette a főzőverseny. Egy órával később a település szellemi öröksége az entra nevezetű kártyajátékot kezdték el. Nagy érdeklődés kísérte a község főutcáján a tunning showt. Nagy Árpád ötszáz lóerős Lada autójával tartott bemutatót. Füstöltek, csikorogtak a gumik, és aki akart, az be is ülhetett az autóba, természetesen úgy, hogy Árpád különböző figurákat hajtott végre. Addig míg hűlt az autó a helyi Czinege Dávid is bemutatta, hogy ő mit tud csinálni, szintén Lada autójával. Mind a ketten nagy közönségsikert arattak.

A bemutató után a nézők visszaballagtak a labdarúgó pályára, ahol a helyi önkéntes tűzoltók megmutatták azt, hogyan kell egy égő épület tetejéről, ami ezúttal a saját tűzoltószertáruk volt, kimenteni egy magatehetetlen embert. Ők is megkapták a megérdemelt tapsot a nézőktől. A színpadon először a helyi gyerekek a Fülemüle énekkar, a Pöszméte citerazenekar, majd pedig az Up for Dance tánccsoport lépett fel. Az már hagyomány a településen, hogy Pénzváltó István polgármester köszönti azokat a gyerekeket és szüleiket, akik az elmúlt egy évben születtek. Valamennyien oklevelet és apró ajándékot vehettek át Szakácsné Marsa Edina jegyzőtől. Kihirdették a sörivó és a főzőverseny eredményét is. Az előbbit Seres Arnold, az utóbbit Gyenes Zoltán nyerte kakaspörköltjével.

Ezt követően felvágták a település címerével ellátott hatalmas tortát, amit Csajáginé Nyúl Magdolna helyi cukrász készített. A gyümölcs ízű tortából ötszáz szeletet osztottak szét. A színpadon Wing Tsun harcművészeti bemutatót is láthattak az érdeklődők. A mulatós zenét kedvelők a Pacsirták elnevezésű női duó produkcióját hallhatták és nézhették. Akik esetleg nem vettek részt a főzőversenyben és nem hívták meg őket egyik helyre sem, az önkormányzat jóvoltából, Baksa László által elkészített marhapörköltből vacsorázhattak meg. Az esti koncertet a Zaporozsec zenekar adta, majd pedig retro diszkó zárta a falunapot, a kunszállási Dj. Kovács irányításával.