1. 2024.05.04. szombat, Mónika, Flórián
  2. |
  3. 22 °C
  4. |

A fiatalokra helyezik a hangsúlyt Tiszaalpáron

Nem csak új bajnokság, de új életforma is kezdődött a 2022/2023-as labdarúgó bajnoksággal a Tiszaalpári Sport Egyesület életében. Olyan döntés született, amire még nem volt példa az egyesület életében.

Nem indítottak felnőtt csapatot a vármegyei III. osztályban.

Közel egy év telt el azóta, mióta megváltozott a labdarúgó élet Tiszaalpáron. A 2022/2023-as bajnoki évben a vármegyei bajnokság III. osztályában az Északi csoportban szerepelt az egyesület és ha nem is a legjobban, de ott voltak a középmezőnyben, a tizenhat csapatból, a tizenegyedik helyen végeztek. A következő bajnokságban azonban már nem lehetett látni az adatbankban a tiszaalpári felnőtt csapat nevét. Az okról, a jelenlegi helyzetről és az egyesület jövőjéről, Patak Sándor elnökkel beszélgettünk. – Igazából az volt a tervünk, hogy lesz felnőtt csapatunk, így is indultunk neki a nyári időszaknak, sőt be is neveztük a felnőtt csapatot a bajnokságra. Azt követően derült ki, hogy néhány játékos, akik korábban azt mondták, hogy továbbra is Tiszaalpáron fognak focizni, és számítottunk is rájuk, azok el akartak igazolni különböző csapatokba. Ez viszont megváltoztatta a helyzetet, és a keretünk szűkösebbé vált. Ettől függetlenül még bíztunk abban, hogy el tudunk indulni a vármegye III-ban. Az elnökség végül is úgy döntött, nem indítunk felnőtt csapatot. Az elmúlt év januárjában húsz fölött volt a keretünk, ami a nyári átigazolás után visszaesett tizenötre, ezért lemondtuk a bajnokságot. Ennek következmény is lett, amellett, hogy a nevezési díjat befizettük, a megyei igazgatóság meg is büntetett bennünket. A visszalépést követően a felnőtt csapatunk tagjai szabadon igazolhatóvá váltak, így kapkodtak az egyesületek a játékosainkért, hogy a saját állományukat feltöltsék. Egy-két kivétellel gyakorlatilag minden játékosunk eligazolt. Szeretném hangsúlyozni, hogy a huszonkét fős keretből hat, hét játékos döntött úgy, hogy szeretne eligazolni, és ez elég volt ahhoz, hogy egy csapatnak a létjogosultságát megkérdőjelezze. Nem akartunk máshonnan igazolni játékosokat, mert már az előző évben arra rendezkedtünk be, hogy csak helyi játékosok játszanak Tiszaalpáron, hangsúlyozta Patak Sándor.

A 2023/2024-es bajnokságban az U19 volt a legidősebb korosztálya az egyesületnek. U16 ugyan nem volt, mert ők felcsúsztak az U19-be, de a Bozsik programban U7-től U14-ig szerepeltek tiszaalpári fiatalok. Az U19-es korosztály többsége még csak tizenhat év körüli. Sokat dolgoztak az elmúlt bajnokságban, de ez az eredményen még annyira nem látszott meg, mert a tizedik helyen végeztek a tabellán. Az egyesület elnökség úgy döntött, hogy a fiatalokra az U7 és az U14-es korosztályra helyezi a fő hangsúlyt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőtt csapatra nem gondolnak. Amennyiben lesz rá igény és megfelelő létszám, akkor a játéklehetőséget, a hátteret biztosítja az egyesület az ő számukra is. A jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy azok a játékosok, akik úgy döntöttek korábban, hogy nekik sokkal jobb és más lehetőségeik lesznek máshol, megtapasztalták, hogy milyen az, amikor otthon futballoznak, és milyen az, amikor el kell járniuk vidékre. Éppen ezért a volt játékosok részéről jött olyan jelzés, hogy mégis csak szeretnének helyben focizni. Ha a létszám összejön, akkor természetesen biztosítja nekik a lehetőséget a vármegye III-ban az egyesület. Akár már a most következő bajnokságban is. – A játékosoknak kell kezdeményezni azt, hogy helyben akarnak focizni. Szeretnénk azzal a gyakorlattal szakítani, hogy nem a falu és nem egyes emberek csinálják a csapatot, hanem a csapatnak kell saját magát felépítenie emelte ki az elnök.