1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Zalay Gézára emlékeztek a vadászok

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Tiszakécskén az Árkus-lőtéren az id. Zalay Géza emlékversenyt. A lőtér Fésűs Sándor családjának a tulajdonában áll, ahol rendszeresen tartanak a vadászoknak versenyeket.

 

– Zalay Géza bácsinak többen is köszönhetjük, hogy megszerettük a koronglövészetet – meséli Fésűs Sándor. Géza bácsi 1910-ben született és 1984-ben halt meg. Először, Békés, majd pedig Szolnok megyékben tanárként dolgozott. Fiatalon lett vadász, ő indította el a skeet lövészetet. Amikor Bács-Kiskun megyében telepedett le, Kiskunfélegyházán 1963-ban, megépítette az első skeet lövő pályát. Mi akkor voltunk fiatalok, és Géza bácsi keze alá kerültünk. Tiszaalpárról Czimer Illés, Tiszakécskéről Németh Béla, Sándor Zsolt, jómagam, és még néhányan. Géza bácsi esélyt látott arra, hogy belőlünk jó lövőt tud kinevelni. A hatvanas évek végén, és a hetvenes évek elején Bács-Kiskun megye színeiben indult versenyeken, a fiával, ifj. Zalay Gézával, a tiszaalpári Szederkényi Zoltánnal, Novák Imrével, és több országos versenyen is győzelmet arattak. Ahogy telt az idő, mi is belejöttünk a lövészetbe. Szorgalmunkkal, Géza bácsi utasításait betartva, több győzelmet arattunk Bács-Kiskun megyének. A csapat tagjai voltak: Czimer Illés, Németh Béla, Rajnik Ferenc, Sándor Zsolt, Sachinger László és én, valamint a már említett Szederkényi Zoltán, aki sajnos már nincs közöttünk, valamint a közel kilencven éves Novák Imre is. Géza bácsi olyan korrekt és tárgyilagos volt, hogy mindig az edzések eredményei alapján állította össze a következő versenyre a csapatot. Többen vagyunk olyanok, akik ezt a sportot nem tudjuk kinőni, teszi hozzá a 75 éves Fésűs Sándor, aki még mindig szervez versenyeket. Ez a mostani Zalay Géza emlékverseny is a nevéhez fűződik. Ki is nevezték Bács-Kiskun megye Vadász Sportlövő Bizottságának az elnökének. Körverseny sorozatokat, emlékversenyeket, Szent Hubertus napi versenyeket szerveznek. –Az első Zalay Géza versenyt tizenkét évvel rendeztük meg, ami bensőségesre sikeredett. Nem csak Bács-Kiskunból, de több megyéből és Budapestről is érkeztek versenyzők. Akkor részt vett a versenyen dr. Koncz István a Magyar Vadászkönyv Klub elnöke is, és örömét fejezte ki, hogy egy nagyszerű vadásznak állítanak emléket.

Mivel Zalay Géza a skeet lövészetet alapította meg, ezért a mostani emlékversenyen két korong vadász pálya és egy skeet pálya szerepelt a versenyben. A kettő között az a különbség, hogy skeet pályán két toronyból egyformán félköríves pályán repülő korongokat kell eltalálni, nyolc lőállásból. Minden lőállásban más szögben kell lőni a korongokra, ezt teszi nehezebbé. A korong lövészetnél a gépek úgy dobják a korongokat, mint ha repülő, vagy futó vadat utánozna, természetesen különböző távolságról. A versenyen női, szuperveterán, veterán, szenior és ifjúsági kategóriában hirdettek helyezetteket. Eredmények, nők: 1. Csorba Gyuláné (Kunfehértó), 2 Sörös Mirjana (Baja). Szuper veterán: 1. Szurovecz István (Kecskemét), 2. Szabó Gyula (Abádszalók), 3. Szabó Géza (Kecskemét). Veterán: 1. Fehér Péter (Kadafalva), 2. Gál Sándor (Kecskemét), 3. Dr. Dósa Béla (Tiszakécske). Szenior: 1. Szarka József (Kiskunfélegyháza), 2. Kiss Kornél (Lakitelek), 3. Hegyi András (Budapest). Ifjúsági: 1. Farkas Tamás (Kecskemét), 2. Dósa Péter (Tiszakécske).

Vasárnap második alkalommal rendezték meg, ugyan csak az Árkus-lőtéren a Nosztalgia Lövészversenyt, amire a régi idők nagy skeet versenyzőit hívták meg. Ők már aktívan nem versenyeznek, de emlékeznek a múltjukra, a régi versenyekre, a barátságokra. Megemlékeztek azokról a vadásztársaikról, akik már nem lehettek közöttük. Közel negyvenen vettek részt a találkozón, de közülük nem mindenki lőtt. Az alábbi eredmények születtek. Nők: 1. Göbölyös Ibolya (Ócsa), 2 Suller Piroska (Ócsa), 3. Lajtos Eszter (Tiszakécske). Férfiak 1. Fülöp László (Szolnok), 2. Szintai Miklós (Tatabánya), 3. Suller László (Ócsa).

Mind a két nap nagy nyári melegben, de jó hangulatban zajlott a verseny. A vadászok felidézték a régi versenyek emlékét, amit finom ebéd zárt. Fésűs Sándor bejelentette, hogy jövőre is megrendezik az emlékversenyt és a találkozót is.