1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Az iskolakezdés előtt szeretnék átadni a pályát

Megfelelő ütemben halad a lakiteleki Eötvös Általános Iskola füves labdarúgó pályájának a felújítása.

 

Amint arról korábban beszámoltunk nyárra tervezték a felújítását, de a koronavírus miatti kényszerszünet miatt hamarabb kezdődtek el a munkálatok. A jelenlegi állapotról Hajagos-Nagy Ágnes a szülői szervezet elnöke számolt be.

Az elmúlt három évben, amióta átvettük a szülői szervezet vezetését, teljes vállszélességgel támogattuk az iskolát. Jutalomkönyvekre, hangszerekre, uszodai felszerelésre stb... mindig tudtunk anyagi támogatást biztosítani. Mivel az általunk szervezett rendezvényeken nagyon sok szülő jelent meg, akár mint segítő, akár mint fogyasztó, hozzájárultak ezzel az események bevételéhez. Ezúton is köszönjük az ő támogatásukat is, hiszen nélkülük nagyon nehéz lenne bármilyen tervet megvalósítani. Minden évben a szülői szervezet megbeszélésén kikérjük a jelen lévő tagok (25-30 fő) véleményét, hogy az állandó éves támogatások mellett milyen plusz „beruházást” valósítsunk meg. Ez idén a labdarúgópálya felújítása lett. A pálya nagyon gazos, tarackos állapotban volt, felülete felújításra szorult, dimbes-dombos volt a felszíne, a körülötte lévő futópálya salakja is az évek folyamán kikopott. Ezt a felső réteget az önkormányzat segítségével sikerült eltávolítani, el is vitték és hasznosították. Az ezzel kapcsolatos összes költséget az önkormányzat vállalta fel, amit ezúton is köszönünk nekik.

A pálya elsősorban iskolánk felső tagozatos diákjainak (mintegy 200-250 gyermek) testnevelés óráját szolgálja. A tanórák közötti szünetekben is használják a gyermekek, kisebb nagyobb csapatokban fociznak rajta. A külső salakos futópálya részét a gyerekek tornaórán, illetve esténként és hétvégeken, több felnőtt is használja.

Iskolánk egyik tanulójának édesapja és a helyi Szabó Tüzép földet és trágyát biztosított térítésmentesen az elhordott réteg helyére. Ez után a Majax Kft. (Kiss Balázs) a földet gépi munkával az öntöző rendszer telepítéséhez és a füvesítéshez előkészítette. Kiss Balázs és családja is támogatásáról biztosította a szülői szervezetet, mivel az öntöző berendezés anyagköltségét számította csak fel. A fűmagot a Nimród Footgolf Sportegyesület és a Hungarikum Liget (Lakitelek Népfőiskola) közösen ajánlotta fel a pálya felújításához. Az iskola karbantartói a már meglévő focikapukat újra festették. A kapukra új hálókat kaptunk a Lakiteleki Torna Egylettől. Volt, amikor konkrétan az anyukák segítségét kellett igénybe venni. Ilyen volt a fűmag vetése előtt a talajt a pálya szélén elegyengetni. Köszönjük annak a 6-8 családnak a segítségét, akik ebben részt vettek, de köszönjük mindenkinek, akik segédkeztek valamilyen módon és szinten a munkálatokban.

Hajagos-Nagy Ágnes elmondta még, hogy nem volt egyszerű dolguk, amikor nekikezdtek támogatókat keresni, mivel nem is gondolták, hogy ez a beruházás ekkora volumenű is lehet. Kiss Balázstól nagyon sok segítséget kaptak ahhoz, hogyan is kezdjenek hozzá. Ebből kiindulva járták végig, és keresték meg azokat, akik végül támogatták a pálya felújítását. Jelenleg még nincs kész teljesen. Van olyan rész, ahol a fűmagot újra kellett vetni, illetve a salak is nemrégen érkezett meg Salgótarjánból, amit szintén az egyik tanuló édesapja hozott el térítésmentesen. A salak még két hatalmas kupacban várja, hogy a helyére kerüljön. A felajánlásokon felül az összes költséget a szülői szervezet állta, ami megközelítőleg kilencszázezer forint. A koronavírus miatt jelenleg tanítás az adott iskolarészen nincs. A pálya használatra még nem is alkalmas, bár már a kisebbek ugrálnak rajta. Folyamatosan locsolja az automata öntözőrendszer. Kezdetben naponta négy alkalommal kapcsolt be a rendszer, most már csak kétszer. A szülői szervezet azt reméli, hogy a szeptemberi iskolakezdés előtt sikerül ünnepélyes keretek között átadni a pályát.