1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Különdíjat kapott Lakitelek és Tiszaalpár

Javában tart Kecskeméten a Hírös Hét fesztivál, a XXII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeri Kiállítás.

 

Csütörtökön délután a Kossuth téren az eredményhirdetésre került sor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Lakitelek Nagyközség Önkormányzata kapta, amit Kiss Anita polgármester vett át Gáspár Ferenctől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnökétől.

A díj odaítélésnek szempontjai: Lakitelek nagyközség területének mintegy 80 százaléka mezőgazdasági rendeltetésű földterület, mely a kiállítás jellegén is látszik. A kiállított termékek első osztályú minőséget képviselnek az Alföld szívéből. A környék jellegzetes homoki borai a cserszegi fűszeres és a kékfrankos. A kiállításon információt kaphatnak a község múltjáról, és történelméről a Pulai gyűjtemény révén, továbbá olyan márkák gyártója, mint a híres Piroska szörp család, Szobi üdítők is megtalálhatók. A Flóravit Kft. a lehető legkisebb „beavatkozással” készített gyümölcsleveket állít ki, törekedve arra, hogy a természetes ízeket és vitamintartalmat megőrizze. Antal Imre tenyésztő igazi kuriózumként a fürjtojást és az elsődleges feldolgozással fürjtojásos száraztésztát (lúdgége, eperlevél, tarhonya, cérnametélt, fodros kocka, gyufatészta, eperszalag, hosszúmetélt) és főtt, füstölt tojást (bazsalikomos, chilis, fokhagymás, medvehagymás ízesítésekben) állít elő, melyeket nem csak íze miatt fogyasztunk, hanem mert sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Lakitelek kiállítása pozitív példát mutat ezzel a fiatal generációnak és más termelők – kistermelők – helyi termék előállítók számára. Tiszaalpár önkormányzata a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját kapta, amit dr. Vancsura István polgármester vett át. Elismerésben részesült több évtizedes munkájáért a tiszakécskei Balog Ildikó és a szentkirályi Vecsei Ferenc.

A díjátadás után Kiss Anita polgármester beszélt Lakitelekről, majd különböző termékeket (sajtokat, rétest, üdítőket) lehetett kóstolni. Násztor József a papírmerítés tudományát mutatta be az érdeklődőknek.