1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Sárkányhajó és kakasfőző verseny

Hagyomány az Tiszaalpáron, hogy augusztus 20-án sárkányhajó versenyt rendeznek a Holt-Tiszán. Ezt most kiegészítették kakasfőző versennyel is.

 

A sárkányhajó versenyre tizenhat csapat nevezett. Egy-egy csapat húsz-húsz főből állt, akik eveztek, volt egy dobos, aki az ütemet adta, hogy milyen gyorsan kell a lapátot a vízbe meríteni, és természetesen volt egy kormányos is. Óvatosan kellet a hajóba szállni, ne hogy felboruljon. Először a dobos foglalta el a helyét, majd az evezősök. Mindenkinek ki kellett ülni a hajó szélére. Ezt követően eleveztek a rajthoz, ami mint egy ötszáz méterre volt. Ez arra is jó volt, hogy szokták egymást a lapátosok. A rajt puskalövésre indult. Az időt mérték, és aki a legrövidebb idő alatt fejezte be a versenyt az lett az első.

Amíg a csapatok a Holt-Tisza vizén versenyeztek, addig a bográcsokban kakaspörkölt főtt. Az önkormányzat minden indulónak biztosított három kiló kakast, a fűszerekről és a köretről mindenkinek magának kellett gondoskodnia. Tizenegyen neveztek a versenybe, akiknek a teljesítményét háromtagú zsűri bírálta el. Az elkészült ételek színét, illatát, ízét és az összbenyomást is vizsgálták. Az összesítés alapján az nyert, akinek az étele a legjobb volt. Ez pedig nem volt más, mint Kiri Mihály. Ő túrós csuszával tálalta a kakaspörköltet. Az eredményhirdetés után többen is megkóstolták az első helyezett ételt.