1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Kilenc milliárd forintos beruházás a Közép-Tiszán

Hamarosan elkezdődik az Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Közép-Tiszán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) területén. Az ünnepélyes projektnyitást csütörtökön délután, Tiszakécskén tartották.

 

Az Európai Unió és a Magyar Állam 8,989 milliárd forintos támogatásával jelentősen javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló projektnek köszönhetően a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának pedig egy szakasza épül ki 11,1 kilométer hosszan az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre. A fejlesztés keretében megújulnak a kapcsolódó műtárgyak, továbbá egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya is létesül Szolnokon. A projekt általános célja a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program eddigi tapasztalatainak hasznosításával a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelése. Közvetlen célja a töltések mértékadó árvízszint plusz magassági biztonságnak megfelelő kiépítése a Tisza középső szakaszán, ezáltal az árvízi kockázat csökkentése. A projekttel érintett települések: Szolnok, Zagyvarékas, Tiszakécske, Szászberek, Jászberény.

A biztonság napjainkban felértékelődik – mondta Kovács Ernő kormánymegbízott az ünnepség alkalmával. Tiszakécske az elmúlt évtizedekben több árvízzel küszködött. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartotta a fejlesztést. Mint mondta a vizek egyszer gyönyörködtetnek, máskor pedig a veszélyt jelentik. Rausch Sándor a Bács-Kiskun megyei önkormányzat alelnöke összehasonlította a Dunát a Tiszával, és figyelmeztetett arra, hogy a víz az úr. Tanulni kell az elmúlt évek tapasztalataiból, hogy a károk minél kisebb mértékben jelenjenek meg. Lovas Attila a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a projekt jól szimbolizálja, hogy milyen árvízvédelmi feladatai vannak a vízügyi igazgatóságnak. Reményét fejezte ki, hogy a mostani beruházással nem ér véget a védekezési feladat. A kivitelezési cég a Magyar Vakond Kft. vezetőjének átadott egy munkavédelmi sisakot. Varga Csaba ügyvezető különlegesnek nevezte, hogy saját településén, Tiszakécskén végezheti a munkát. A projekt tervezett befejezési határideje: 2020. február vége.