1. 2024.07.27. szombat, Olga
  2. |
  3. 32 °C
  4. |

Vetélkedővel búcsúztak el az intézménytől a nyárlőrinci óvodások

Huszonkét óvodás búcsúzott el május utolsó napján a nyárlőrinci Kincskereső Óvodából. Ők szeptemberben már az iskolapadban ülve fejlesztik tudásukat.

 

Szülők, nagyszülők érkeztek pénteken délután a nyárlőrinci Kincskereső Óvoda udvarára, hogy részt vegyenek a nagycsoportos ballagó óvodások ünnepségén. A borús időjárás miatt az intézmény teraszát nevezték ki színpadnak, amit virágokkal díszítettek. Ezúttal két csoportból a Maciból és a Csigából búcsúztak el a gyerekek, összesen huszonketten.

Örömteli napnak nevezte Sváb Kovácsné Rédai Erzsébet intézményvezető a ballagást, mert fontos esemény ez nem csak a gyerekek, de a szülők szempontjából is. A kicsik hosszú utazásra készülnek, az egyik legérdekesebb és talán a legnehezebb utazásukra. Az óvodások kíváncsiak már erre az utazásra, mert ég bennük a felfedezés vágya. Ezen a napon nem csak a gyerekek, de szülők életében is lezárult egy fejezet, mert véget értek az óvodás évek.

A ballagó óvodások, vállukon az ilyenkor elengedhetetlen tarisznyával, kis műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A műsor végén öleléssel búcsúztak el az óvó -és a dajka néniktől, akiktől egy mappát kaptak, melyben benne volt minden kisgyereknek személyre szabottan, az elmúlt években történt óvodai ténykedése.

Nyárlőrincen az a szokás, hogy a ballagás után vetélkedőn vesznek részt nem csak a gyerekek, de szüleik is. Minden csoportban az óvó nénik egy-egy feladatot határoztak meg, amit teljesíteni kellett, öt gyereknek és öt felnőttnek. Az elsőben karikába kellett belelépni az óvodásnak, amit a szüleje felemelt és a feje fölött gyermeke elé tett, egészen addig, amíg a kitűzött célt el nem érték. A másodikban kanállal kellett pingpong labdát vinni, a harmadikon nagy labdát kellett a fejek fölött előre adni, a negyedikben pedig gólya viszi a fiát játék következett. A csoportok a helyezésekért pontokat kaptak. Aki a legtöbbet szerezte az nyert. Ezúttal a Maci csoportosok és szüleik szerezték a legtöbb pontot, így egy évig őrízhetik a vándorserleget.

A ballagási ünnepség leglátványosabb és mindenki által legjobban várt eseménye a kötélhúzás. Először az apukák veselkedtek neki, de a vékonynak számító kötél nem sokáig bírta, mert már az első húzásnál elszakadt. Gyorsan kerítettek egy másikat, amit már nem bírtak elszakítani. Az apukák után az anyukák, majd pedig a gyerekek is kipróbálták a kötélhúzást. A nap végén, a szülői szervezet jóvoltából, babgulyás vacsorát fogyaszthattak el az ünnepségen résztvevők.