1. 2024.04.29. hétfő, Péter
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

Parasport napon vettek részt az általános iskolások

Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni. Parasport napot tartottak a Hungarikum Ligetben a parasport nap alkalmából. A környező települések diákjai testközelből figyelhették meg azt, hogy milyen a parasport.

 

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúan, tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy a magyar parasportnak hivatalosan is legyen országos napja Magyar Parasport Nap néven, melyet minden év február 22-én ünnepelnek. Hogy a nyitó idézet mennyire igaz parasportolóinkra, azt a nyárlőrinci, tiszaalpári, lakiteleki és szentkirályi felső tagozatos diákok testközelből tapasztalhatták meg a Lakitelek Népfőiskola Hungarikum Liget Parasportnapján.

A rendezvényt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Utána egy fényképekkel, kisfilmekkel színesített élő beszélgetést hallgathattak meg a jelenlévők Farkas Zsolt magyar válogatott parasportolóról. Bepillantást nyerhettek a kiskunfélegyházi sportoló baleset előtti életébe, a sporthoz való kötődésébe. Szívszorító volt látni a balesete utáni első évről készült felvételeket, követni azt a hihetetlen sok akaraterőt, amivel legyőzte testi-lelki szenvedését, hogy mára teljes életet élő, boldog embernek vallhassa magát.

A beszélgetést egy rövidített kerekesszékes kosárlabdameccs követte, melyet a Budapesti Törekvés és a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club játékosai vívtak. Az összecsapás után a parasport művészi oldalát is megnézhették az ott lévők, gördülőszékes táncon keresztül. A tánc végére a pályára hívták a nézőket is, így mindenki együtt táncolhatott. És ha már minden gyerek a pályán tartózkodott, eljött az ideje néhány parasport kipróbálásának: kosárlabda, curling, asztalitenisz, lövészet, boccia, versenypohár. Mindegyik mellett tapasztalt sportolók segítették a gyerekeket, akik nagyon élvezték a sportágak kipróbálását.

A nap zárásaként a négy iskola nyolc, nyolc diákja alakított csapatot. A csapatok kapitányai parasportolók lettek. Akadálypályán kellett végig menniük kerekesszékekkel. Nem volt könnyű! A végén közösen vonták le a következtetést: ennek a versenynek és ennek a napnak csak győztesei voltak!

Együttműködésben az Exisport nordic walking részlegével.