1. 2024.06.13. csütörtök, Antal, Anett
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Megkezdődött a törpeharcsa lehalászása

Minden évben ilyenkor ősszel megkezdődik az Alpári Holt-Tiszában lévő törpeharcsák lehalászása. A feladatot szakemberek végzik, a helyi horgász egyesület tagjainak a segítségével.

 

Mivel a törpeharcsa nagyon szapora, és invazív faj, nagy károkat tud okozni más hal fajok ikrájának elfogyasztásában, ezért is szükséges a lehalászása. Az elmúlt héten, november elején tették ki először a varsákat, hogy megnézzék érdemes-e már megkezdeni a lehalászást. Csak egy pár sor varsát szedtek fel, és arra a következtetésre jutottak, hogy még várni kell a felszedéssel, mert még kevés hal volt a hálókban, és a vizet is túl melegnek találták. Az eltelt pár napban azonban hűlt a levegő hőmérséklete, és a varsák is hosszabb ideig voltak a vízben, ezért a szakemberek úgy gondolták, hogy meg lehet kezdeni a lehalászást. Dobos József tiszakécskei halász vezetésével tizenöt sort tettek le, több tíz méter távolságra egymástól. Egy-egy sorban tíz kifeszített varsát volt, amibe várták, hogy a törpeharcsák belemenjenek.

November 8-án, közvetlen ebéd előtt, kezdtek hozzá a varsák felszedéséhez. Ezt a munkát hárman végezték. Dobos József tiszakécskei halász, segítője Fodor Benedek, és Popper József a csónak kezelője, aki a helyi egyesület elnökségi tagja. Partra érés után Dobos József és Popper József maradt a csónakban, míg Fodor Benedek, a halszállító kocsi platójára állt fel. A hallal megtöltött lukacsos ládákat - azért lukacsos, hogy a víz kifolyjon belőle - az Alpári Tisza Horgász Egyesület két tagja, Mizere Krisztián és Kása István, vitték fel a hal szállító autóhoz. Ez nem is volt olyan egyszerű feladata, mert az eső miatt a partszakasz csúszóssá vált. Ezért úgy döntöttek, hogy lépcsőt alakítanak ki, hogy könnyebb legyen a negyven kilós, hallal megtöltött ládákat felvinni. A ládákat Patai Ferenc, az egyesület tiszteletbeli elnöke számolta és végezte el a papírmunkát Dobos Józseffel.

A mostani, mintegy négy órás lehalászás eredménye kilenc mázsa húsz kiló törpeharcsa lett. A jelenlévők szerint, ez első alkalommal nem is olyan rossz. A más fajta halakat természetesen visszadobták.

Legközelebb november 16-án szedik majd fel a varsákat. A lehalászást egészen december elejéig fogják folytatni, és reménykednek abban, hogy legalább annyit fognak lehalászni, mint az elmúlt évben.