1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

Öt éves lett a nyárlőrinci Pöszméte citerazenekar

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepelte a nyárlőrinci Pöszméte citerazenekar. A jubileum alkalmából koncertet adtak a helyi általános iskola tornatermében.

 

Az együttes Léczné Urbán Bernadett kezdeményezésére alakult meg öt évvel ezelőtt, abból a szándékból, hogy sokkal jobb a gyerekeknek, ha közösségben citeráznak és közösségben ismerik meg ezt a kultúrát. A mai világban ugyanis nagyon sok inger éri a gyerekeket, kell valami más, ami lekösse őket, mint például a citera. Ezért jött az ötlet, hogy Léczné megalakítja a zenekart. Kezdetekben kisebb létszámmal működtek, nyolc, kilenc fő tartozott a zenekarhoz, utána bővültek az utánpótlással, akik már nagyon ügyesek. Az együttes területi versenyen kiváló minősítést ért el, illetve országoson arany minősítést is szereztek. Több olyan tagjuk van, akik a kezdetektől fogva ott vannak a zenekarban.

A jubileumi koncert első részében meghívott zenekarok adták a műsort. Olyan együttesek, akik valamilyen módon kapcsolatban vannak a Pöszmétés gyerekekkel. Mátészalkáról a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola citerazenekara nyitotta meg a koncertet. Ők olyan gyerekekből állnak, akiket ismernek, és olyan pedagógus hozta őket Nyárlőrincre, aki a Rózsa tábor szakmai vezetője, Nauner-Agárdi Éva. A második fellépő, a kecskeméti Vadhajtás citerazenekar volt, akik Léczné Urbán Bernadett felnőtt zenekara. Köztük van olyan, aki a Pöszméte zenekarból került fel, ő pedig nem más, mint Almási Lenke, aki mind a két zenekarnak az oszlopos tagja. A harmadik zenekar az inárcsi Tremoló citerazenekar volt. Fellépett a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport is Sallai András és Sallainé Győri Csilla vezetésével. Velük is nagyon jó kapcsolatot ápolnak a nyárlőrinciek, mert vannak közöttük olyanok, akik nem csak táncolnak, hanem citeráznak is.

A koncert második felében a kis Pöszméte citerazenekar mutatta meg magát. Ők a legkisebbek, de más színpadképes produkciót tudtak nyújtani. Egy kis műsorszámmal és egy átvezető után a következett a Pöszméte citerazenekar, akik mintegy ötven perces műsorral szórakoztatták a közönséget.