1. 2024.04.29. hétfő, Péter
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Szőlőtermelőkre és borászokra koccintottak Lakiteleken

Őszköszöntő szüreti felvonulást tartottak Lakiteleken. A menet a hagyományokhoz híven a Bacchus Borozó elől indult, de előtte még koccintottak a szőlőtermelőkre.

 

Minden évben a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde, valamint a szülői munkaközössége szervezi meg a településen a szüreti felvonulást és az utána következő mulatságot. Szombaton délelőtt futóversenyt tartottak kicsiknek és nagyoknak, majd különböző programok várták a gyerekeket és a felnőtteket. Ebéd után, a felvonulás előtt a kisbíró köszöntötte az egybegyűlteket, majd Madari Róbert polgármester szólt a jelenlévőkhöz. – A szüret egy olyan megállópont a gazdálkodó életében, mikor a termését betakarítja. A szőlő már jó helyen van, mert már forr a must, vagy már kis is forrt. Lehet bízni abban, hogy a következő szüretig kitart majd a nedű, tette hozzá.

László Géza a Szentkirály-Lakitelek hegyközség alelnöke arról beszélt, hogy az ide év kedvező volt a szőlős gazdák számára, mert a csapadék mind mennyiségben, mind elosztásban megfelelő volt. Jelentős mennyiségű gazdasági kár nem történt ebben az évben. A szőlő felvásárlási árakkal kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évi felvásárlási árakhoz képest 15-20 forinttal fizettek többet a felvásárlók, de ez még mindig nem az a szint, ahol a szőlő árának lennie kellene. A szüret tulajdonképpen már lezajlott, egy-két helyen vannak még a környéken leszedni való termések. Mint mondta, az évjárat elfogadható. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy támogassák a szőlőtermelőket és fogyasszanak sok bort, lehetőleg a Kunsági borvidékről. Ezt követően a polgármester, a kisbíró, a hegyközségi alelnök, valamint az óvoda vezetője koccintottak a szőlőtermelőkre, a szőlőben, borászatban dolgozókra.

Mielőtt elindult volna a szüreti menet az óvodások, majd pedig a Kösöntyű tánccsoport táncát nézhették meg az érdeklődők. Ezt követően a csőszpárok, táncosok és rajtuk kívül még sokan felültek a fogatokra, traktorokra és a lovakra, hogy végig menjenek a település utcáin. Először az Anna presszónál álltak meg, majd Autós csárdánál. Utána lementek a Holt-Tisza partjára, visszafelé jövet pedig a piactérnél volt az utolsó állomás. Mindenütt táncot mutattak be, a csőszpárok pedig pogácsával, és jó fajta borral kínálták azokat, akik a megállóhelyeken várták őket. Este a Hungarikum Ligetben tartották a szüreti bált.