1. 2024.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 24 °C
  4. |

A málna pálinka bizonyult a legjobbnak Tiszakécskén

Hetedik alkalommal rendezte meg a tiszakécskei Arany János Művelődési Központ a már hagyományos pálinka ünnepét. A versenyre rekord számú minta érkezett, nem csak helyből, hanem a környező településekről is.

 

Az elmúlt évben harminchét mintát kellett kóstolnia az öt tagú zsűrinek, ami most jelentősen megemelkedett, mert egy híján félszáz volt. Éppen ezért nem kis időbe került a zsűrizés. Az ítészek először a gyümölcs, majd szőlő párlatokat bíráltak, utána a különleges italokat, ágyas pálinkákat és likőröket.

– Nagyon örültem annak mikor megérkeztem, és mondták a szervezők, hogy az elmúlt évi minták számát felül múltuk, mert negyvenkilenc pálinkát neveztek. Nagyon jó volt a szórás, mert voltak almatermésűek, csonthéjasok, szőlő termésűek, különlegesek. Ami feltűnt, hogy a szőlő fajtákból volt a legtöbb, az előző évekhez képest a különleges kategóriába nevezett pálinkák száma jelentősen megugrott, viszont csökkent az almatermésűből és a csonthéjasokból készült pálinkák mintája, mondta Pásztor Sándor a zsűri elnöke. – Közel tizenöt éves pálinka bíráló múltamra visszatekintve, második alkalommal találkoztam naspolya pálinkával. Ami nagy örömmel töltött el, hogy ez nagyon szép párlat volt, az egyik csúcspontja volt a bírálatunknak. Ezen kívül volt még kökény, málna, szamóca, pálinka és különböző likőrök, illetve gyógynövényes fűszerkeverékek. Nagyon széles volt a repertoár.

Pásztor Sándor elmondta még, hogy a verseny elején elkeseredett volt, mert a hetedik, nyolcadik minta után is olyan párlatokat kaptak, ami nem volt tökéletes. Azt azonban hozzátette, hogy ezt nem lehet a nevezők rovására felhozni, mert 2023 a gyümölcsök szempontjából nagyon rossz év volt. Tudomásul kell venni, hogy a pálinka, akár csak a bor, évjárattól és a gyümölcstől függ. A gyümölcs minősége nagyon meghatározó a pálinka szempontjából. A mostani évet közepesnek nevezte.

Az ítészek gyümölcs, szőlő és szőlőtörköly, vegyes és ágyas kategóriában értékelték a pálinkákat. Nem volt könnyű dolguk, mert a gyümölcsből és a szőlőből készült páinkák közül négy-négyet is vissza kellett kóstolniuk, az ágyasokból pedig kettőt, hogy eldöntsék melyek a legjobbak. Ezek alapján nyolc minta kapott arany, tizenöt ezüst, tizenhat bronz minősítést, tíz pedig oklevelet. A verseny legkülönlegesebb pálinkája a Mihócsa Páinka Manifaktúra naspolya párlata lett. A legjobb gyümölcs pálinkának, és egyben a verseny legjobb pálinkájának a tiszakécskei Szegedi Imre málna párlatát választották, aki ezzel elnyerte a Téglás András vándorkupát is. A verseny legjobb szőlő pálinkáért járó díjat a lakiteleki László Géza vehette át cabernet franc párlatáért. A legjobb vegyes pálinkáért járó elismerést a rákóczifalvi Fazekas Dávid kapta. A legjobb ágyas pálinkát a tiszakécskei Barcsa Mihály készítette szőlőből. A társadalmi zsűri díját az abonyi Bevíz Zoltán vehette át szomolyai fekete cseresznye párlatáért. A legszebb palackban pedig a kunszentmártoni Kóródi Imre dióval érlelt alma pálinkája volt.