1. 2024.05.03. péntek, Tímea, Irma
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Elkezdődött az új, 2023/2024-es iskolai tanév

Szeptember elsejével minden általános és középiskolában elkezdődött az új tanév. A nyárlőrinci Buzás János Általános Iskola a művelődési házban tartotta évnyitó ünnepségét.

 

A hagyományokhoz híven ezúttal is az ötödikesek kísérték át az óvodából az első osztályosokat. A Himnusz elhangzása után a harmadik osztályosok adtak kis műsort, majd Boros Kornél tagintézmény vezető a változásokról tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta, hogy a tankerülettől nem kaptak pénzt az intézmény karbantartására, így még az első osztályosok tantermét sem tudták kifesteni. Az udvaron lévő kézilabda pálya hibáit viszont, az önkormányzat jóvoltából ki tudták javítani, ami így biztonságosabb a gyerekek számára.

A személyi változások terén nem sok minden történt. Az első osztályosok osztályfőnöke és tanítója Nyúl Zsuzsanna, akinek a segítője Rimóczi Noémi Anna lesz. A harmadik osztályosoknál hirdettek meg napközis állást, de arra még nem jelentkezett senki, így az elmúlt évhez hasonlóan, ezt a feladatot a tanárok fogják majd megoldani. Kálóczi Zsófia visszatérő tanár, aki magyar órákat fog tartani. Tizenegy tablettet kaptak, amit be fognak üzemelni. A tankerület ígéretet tett arra, ami az elmúlt évben nem valósult meg, hogy laptopot fognak kapni szeptember végén, október elején. Ezzel a digitális oktatást tudnák elősegíteni a hatodik osztályosok számára.

Sajnálatos módon a költségcsökkentés azt eredményezte, hogy a heti négy szállítási nap helyet, két alkalommal fognak csak szállítani és csak az alsós diákok részesülnek az iskolatej és gyümölcs programban. További szigorítás az, hogy az iskolatej programban csak tejet vagy joghurtot kapnak majd a gyerekek. Régóta terve az iskolának, hogy egy élhetőbb, növényekben gazdag életet tudjanak kialakítani a gyerekek számára. Szeretnének magaságyást építeni, amire szeretnének anyagot gyűjteni. Boros Kornél arra kérte a szülőket, hogy aki ebben tud segíteni, az segítsen. Valamennyi első osztályos kisdiáknak emléklapot adott át.

Olajos István a lakiteleki Eötvös József Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az első iskolai becsöngetés 1027 évvel ezelőtt volt Pannonhalmán. Ott kezdték el tanítani azokat a fiatalokat, akik többet akartak tudni a világról, mint mások. Azt kívánta a diákoknak, hogy legyen ez az esztendő olyan, ami szépet, jót, örömöt, szeretetet hoz nekik, ami teljesebbé teszi az életüket. Azt is kívánta a tanulóknak, hogy legyenek jók, de csibészek is, ha annak kell lenni, és legyen sok örömük ebben a tanévben.