1. 2024.05.02. csütörtök, Zsigmond
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás 26. alkalommal

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület már 26. éve szervezi meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeri Kiállítást a Hírös Héten, Kecskemét főterén, ahol tizenhat település mutatkozik majd be.

 
 

Az egyesület a kistérségi települések összefogása révén már 26 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helyi lakossággal és az ideérkező turistákkal. Ezúttal is Kecskemét főterén a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 22-27. között rendezik meg a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást, a Hírös Forrás szökőkút környékén. Tizenhat település: Ballószög, Lajosmizse, Kerekegyháza, Kunbaracs, Felsőlajos, Helvécia, Kunszállás, Fülöpháza, Orgovány, Lakitelek, Tiszakécske, Jakabszállás, Tiszaalpár, Nyárlőrinc, Szentkirály és Bugacpusztaháza mutatkozik be a nagyszabású térségi seregszemlén több, mint száz kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral. A rendezvény nagy büszkesége a térségnek, hiszen évről-évre itt mutatják be a mezőgazdaság, élelmiszeripar, dísznövénykertészet és a kézművesipar remekeit, minőségi termékeit.

 
 

A Kiállítás megrendezésével az Egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

 
 

Augusztus 22-én kedden 15 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 16,45 órai kezdettel a Hírös Forrás szökőkúttól indul a térségi települések zenés felvonulása. 17 órától „Aranyhomok Színpadon” nyitja meg a kiállítást dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő. A szakmai zsűri augusztus 25-én, pénteken 17 órakor adja át a kiállító települések számára a rangos, szakmai szervezetek díjait. A kiállításon minden nap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd kulturális csoportjaik szórakoztatják a kilátogató közönséget.

 
 

A korábban meghirdetett VII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyre szép számmal érkeztek nevezések. A szakmai zsűrizés megtörtént, a „Térség lekvárja” cím eredményhirdetése augusztus 23-án szerdán 17 órakor lesz.

 

A rendezvény újdonsága ebben az évben a Térségi Gasztrohét, amelynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. Minden nap a bemutatkozó települések helyben termelt alapanyagokból kínálják hagyományos egy tál ételeiket, desszertjeiket a színpadi programok után, egy kellemes nyáresti vacsora keretein belül. A helyszínen megvásárolt ételekkel a kilátogató közönség egyben támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét is.

A gasztrohét kínálata:

Augusztus 22. kedd 20,00

Ballószög: kolbászos lecsó

Lajosmizse: tejespite szamóca lekvárral

Kerekegyháza: tarhonyás hús

Felsőlajos: tejespite sárgabarack lekvárral

Augusztus 23. szerda 19,00

Helvécia: paprikás krumpli

Kunszállás: slambuc

Fülöpháza: túróscsusza

Augusztus 24. csütörtök 18,30

Orgovány: halászlé

Lakitelek, Tiszakécske: kemencés tarja lapcsánka ágyon kenyér, savanyúság, üdítő

Jakabszállás: káposztás kocka

Augusztus 25. péntek 19,00

Nyárlőrinc: csülökpörkölt

Szentkirály: helyi ízesítésű lekváros palacsinta

Augusztus 26. szombat 17,00

Bugacpusztaháza: palacsinta

Tiszaalpár: halászlé