1. 2024.05.01. szerda, A munka ünnep, Fülöp
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Wartburg tulajdonosok találkoztak Tőserdőben

Ötödik alkalommal rendezték meg Lakiteleken az Országos Wartburg Találkozót. A három napos programra az ország különböző részéről érkeztek járművek.

 

Márta Károly minden évben megszervezi a Wartburg tulajdonosok találkozóját. Ez volt már az ötödik alkalom, amikor is a német gyártmányú autók szerelmesei találkoztak egymással Lakiteleken és Tőserdőn. A négy nap alatt különböző programok várták őket, és természetesen felvonultak a település főutcáin, és lementek a Holt-Tisza partjára is.

– Azért választottuk Lakiteleket, mert itt találtuk meg azt a szállás és kemping területet, ami befogadott bennünket, és ahol elfértünk, mondta a főszervező. Most kilencvenegy autó jött le Tőserdőbe, de a szombati napon a kempingben 104 autónk volt. Az elmúlt évben, kettővel kevesebbel Guinness rekordot állítottunk fel. Most nem az volt célunk, hogy újra megdöntsük a rekordunkat, arra lesz még máskor alkalom, ugyanis nincs olyan része az országnak, ahol ne lenne Wartburg tulajdonos. A púposon kívül négy és kétütemű autók érkeztek, és néhány Barkas is, mindenfajta évjáratból. A legöregebb autó természetesen egy púpos volt 1962-es, a legfiatalabbak pedig a négy üteműek 1990-es évjáratúak. Ezt követően már megszüntették a gyártását, mert bezárt a gyár.

Márta Károly elmondta még, hogy 18 éves volt, amikor beleszeretett a Wartburgba. Édesapjának volt egy Wartburg 312-ese, aztán később ő is vett egy „kockát” 1988-ban. Az volt az első Wartburgja de azóta már jó néhányat vásárolt, amelyeket felújít, saját maga részére. A mostani kék színű autójával az elmúlt évben tizenegyezer kilométert tett meg. Ez 1988-ban gyártott kétütemű, kormányváltós, amivel Németországba is rendszeresen kijár. Januárban pedig elindul vele a Budapest-Bamakó Rallyn, egy másik Wartburg tulajdonos barátjával Vásárhelyi Csabával.

– A márkának van egy különleges angol exportra szánt változata is, a Wartburg Knight, ami jobb kormányos és ebből egyet itt is lehetett látni. De elhoztak olyan autót is, melyet Kelet Németországban a rendőrök használtak. A Wartburgosok egy nagy családot alkotnak, mert szinte mindenki ismer mindenkit. Ez alatt a néhány nap alatt, míg itt vagyunk, kicseréljük az információkat, jókat beszélgetünk. A mostani találkozón különböző verseny programokat is szerveztünk. Bográcsos főzőverseny, motor összeszerelés, gyerekeknek szörpivó, felnőtteknek sörivót tartottunk, de retro ruhákba öltözve is szórakoztattuk egymást. Jövőre szintén szeretnénk megrendezni a találkozót, tette hozzá Márta Károly.