1. 2024.05.01. szerda, A munka ünnep, Fülöp
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Madárcsicsergés és citera szól Tőserdőben

Hatodik alkalommal rendezik meg a Rózsatábort gyermekek részére. Ebből az elsőt Rózsaszentmártonban, a többit pedig Lakiteleken, pontosabban Tőserdőben, a Kontyvirág Erdei Iskolában. A hatnapos turnusba most jelentkeztek a legtöbben.

 

Mert minden egy jó élménnyel kezdődik, ez a mottója a Rózsatábornak, amit a lakiteleki Kontyvirág Erdei Iskolában tartanak ezen a héten. A szakmai program minden délelőtt közös énekléssel indul, hogy a gyerekek citerázás közben jól hallathassák a hangjukat. – A mostani táborunk leginkább létszámban különbözik az eddigiektől, mondja Nauer-Agárdi Éva táborvezető. – Nagyon nagy az igény és az érdeklődés a táborunk iránt, mert most tízzel vagyunk többen, mint az elmúlt évben, de sajnos harminc jelentkezőt, hely hiányában, el kellett utasítani. Dolgozunk azon, hogy az elkövetkezendő évben tudjunk bővíteni. A szülőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk és kapunk. Azt látjuk, hogy amit itt megtanulnak, azt otthon is kamatoztatni tudják, és évről évre fejlődnek. Aki eljön hozzánk, az a nullától öt, hat év alatt fel tud építkezni egy nagyon jó muzsikus szintre. Ez a nagy népszerűség talán annak is köszönhető, hogy nem csak citerázunk egész nap, mert ennek a korosztálynak más programok is kellenek. Ebbe nyújtunk mi széles palettát. Híres citerásokat is meghívunk, akiket élőben láthatnak a gyerekek. A felkészülés és előadás módot, a hangolást, mind megtapasztalhatják azoktól a zenekaroktól, akik már több évtizede muzsikálnak együtt. A citera tanulásban olyan anyagokat választunk, ami a gyerekek tudásának megfelelő. A szabadidő programokat úgy állítottuk be, hogy minden korosztálynak megfelelő legyen. Hallottam azt a szülőktől, hogy mi nem telepszünk rá a gyerekekre. Ez azt jelenti, határokat szabunk, de azon belül életteret adunk nekik.

– Sokat dolgozunk azon, veszi át a szót Dobos Szilvia, aki az egyéb programokért felelős, hogy mennyit citeráznak egy nap. Az elmúlt évben még izgultunk, hogy jó volt-e az arány. Mindig megkérdezzük a gyerekeket, hogy mi tetszett nekik a legjobban és mit változtatnának rajta. A legkisebbek nyolcévesek a legidősebbek pedig tizenhét, de van néhány pedagógus is, aki még tanulni szeretne. Igyekszünk az élményszerűségre, a szülőkkel is közvetlen a kapcsolatunk, és év közben is mindig elérhetőek vagyunk. Talán azért is jó ez a tábor, mert mi is ilyenben nőttünk fel, és már tapasztalatból tudjuk, hogy milyen vicces dolgokra készülnek a gyerekek, mert mi is megcsináltuk annak idején. Nálunk nincs az a vasszigor, mert tudjuk, hogy lámpaoltás után van még egy kis susmus, és azok mennyire fontosak. De például citera foglalkozásra nem lehet telefont vinni, és ezt megértették, nem hisztiztek ellene.

A táborban hét csoport működik a tiszakécskei Szerencsi Zsuzsanna galgamácsai gyermekdalokat, a debreceni Szabolcsi Flóra moldvai dallamokat, a kecskeméti Léczné Urbán Bernadett felcsíki táncdallamokat, a nyúli Asztalos Sándor barkósági népdalokat, a pázmánfalui dr. Kurucz Attila bodrogközi dallamokat, a mátészalkai Auer-Agárdi Éva szlavóniai népdalokat, míg a nyíregyházi Ferenczi Ágota gyermekdalokat tanít.

Ma (kedden) Gulyás Ferenc hangszerkészítő érkezik a táborba. Több gyerek citeráját is ő készítette. Kidolgozott nem régen egy pedálos citerát, ami kuriózumnak számít, ezt mutatja be a gyerekeknek. Valószínűleg nem fog elterjedni országos szinten, mert nagyon drága, és speciálisan kell rajta játszani. Igazából csak ő tudja megszólaltatni, de egy különlegesség. A mezőtúri Szivárvány citerazenekar is a tábor vendége lesz, amely 53 évvel ezelőtt alakult. A Tirola bandát is láthatják majd élőben a táborlakók. A hat nap alatt mind a hét csoport megtanul egy dalcsokrot, amit szombaton délután fognak bemutatni a szülők és érdeklődők előtt.

A szabadidős programok között lesz vetélkedő, amit úgy állítottak össze, hogy minden korosztály számára megfelelő legyen. Dobos Szilvia irányításával a csokiműhelyben, adalék anyagok nélkül, kakaópor, tejpor, vaj, fűszerek és virágcsemege hozzáadásával csokit készíthetnek. Barátság karkötőt is készítenek különböző színű viaszos zsinórokból, amibe a nevüket is belefűzhetik. A szúnyogcsípés ellen balzsamot készítenek sheavajból, méhviaszból, illóolajokból. Néprajzi előadást is hallgathatnak, és a Petőfi évhez kapcsolódóan a költő verseinek megjelenését a népdalokban is követhetik. Részt vesznek erdei programokon, ahol a kisebbek bogarakkal ismerkedhetnek, a nagyobbak pedig esti túrán vesznek részt. A táborlakók Budapestről, Váraszóról, Nyíregyházáról, Mátészalkáról az erdélyi Nagykárolyról, Tárnokról, Püspökladányról, Nyárlőrincről, Tiszavárkonyról érkeztek. Húszan vannak olyanok, akik eddig öt, vagy hat alkalommal voltak a táborban, ők egy emlékpólót kapnak.

A jövővel kapcsolatban a táborvezetői elmondták, hogy dolgoznak azon, hogy az elkövetkezendő évben is meg tudják rendezni a Rózsatábort. De ennek az a nehézsége, hogy hogyan tudnák még legalább harminc fővel bővíteni a létszámot, mert úgy tűnik, hogy igény van rá. A februári kiírás után ugyanis négy nappal már nem volt hely. Azt szeretnék, hogy minden érdeklődőnek helyet tudjanak biztosítani, és ne kelljen senki sem elküldeni.