1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Húsvéti Sokadalom Lakiteleken

Hetedik alkalommal rendezték meg Lakiteleken a Húsvéti Sokadalmat a Bacchus Borozó előtti részen. A szervezők főleg a gyerekeknek akartak kedvezni az eseménnyel, de a felnőttek is megtalálták a szórakozásukat.

 

Húsvét vasárnap délután folyamatosan érkeztek, főleg a gyermekes családok, de a középkorúak és az idősebbek is, hogy részesei legyenek az immár hagyományos Húsvéti Sokadalomnak. A Magyar Vándor-Ló Hagyományőrző Egyesület ötlete volt az, hogy húsvétkor szervezzenek játékos mulatságot, amellyel felelevenítik a régi hagyományokat is. Kezdetben a Templompark adott otthont az események, ezúttal pedig a Bacchus Borozó előtti tér. A vírus fertőzés miatt néhány évet ki kellett hagyni, de most újra kiváló programokat biztosítottak az érdeklődőknek, amihez csatlakozott a Népfőiskola Alapítvány is. A tojáskeresés, a nyúlfuttatás, ami nem is olyan egyszerű, kakaslövés parittyával, természetes nem igazi kakasra, csak bábra, minden évben szerepelt a programok között. Most kiegészítették íjjal való lövéssel, karikadobással és kézműves foglalkozással.

A gyerekek kipróbálhattak különböző népi játékokat is, és felülhettek pónifogatra is. Találkozhattak Vajda Rudolffal, aki huszárnak öltözött, és különböző régi fegyvereket mutatott be. A bátrak elmondhatták azt, hogy húsvét hétfőn milyen locsoló verssel fognak majd a lányok elé állni. Nagy sikert aratott Aracs Eszter Egérparádé című bábelőadása. A színpadon több néptánccsoport is bemutatkozott. Aki megéhezett, az megkóstolhatta a gulyáslevest, vagy a kenyérlángost, de különböző sajtokból is lehetett válogatni. Akik pedig a szomjukat akarták oltani, azok a Bacchus Borozóban tehették meg.