1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A négy fokos Szikrai Holt-Tiszában csobbantak

Nyilvános csobbanást hirdetett meg Kuti Zoltán kecskeméti szabadidő sportoló január 21-ére, még pedig a Szikrai Holt-Tiszába. A felhívásra rajta kívül öten jelentkeztek.

 

Nem ez volt már az első eset, amikor ilyenkor téli időszakban az edzettek és a bátrabbak megmártóznak a Szikrai Holt-Tiszában. Az esemény kitalálóját Kuti Zoltánt jól ismerik a szabadidő sportkedvelők, hiszen több jótékony sportversenynek a szervezője, de a Trizoli Jótifuti Egyesület megálmodója és elnöke is. A humorban pedig nem ismer tréfát. A mostani csobbanáskor a levegő hőmérséklete plusz 2 C fok volt, a vízé pedig négy. Ezt Zoliék az újuk vízbemártásával állapították meg. Elsőként természetesen ő érkezett a partra és mindjárt keresett is jó pörgős zenét, hogy senki se fázzon, mert akik kíváncsiak voltak a csobbanásra, azok bizony jól felöltöztek. Az önkormányzat jóvoltából a jelenlévők melegteát és forralt bort ihattak.

– A körülmények jók, szerettünk volna egy kis havat, vagy jeget, de az most nem jött össze, mondta a vízbe menés előtt Kuti Zoltán. – Nagyon jó, hogy nem esik az eső, mert így nem ázunk. Általában többször is be szoktunk menni a vízbe, de nincs olyan, hogy hányszor, ahogy a hülyeség adja. Van, amikor úszunk is, de ez mindig akkor derül ki, mikor már benn vagyunk a vízben. A hideg vízben való fürdésnek egyébként jótékony hatásai vannak. Nem önmagában kell nézni azt, hogy emberek télen úsznak, hanem életmód szempontjából. Az egy dolog, hogy valaki ilyen időben csobban, mert készül rá, hozzászokott, és szereti is. Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy legyen része egy egészséges életmódnak, a mindennapi sportolásnak, táplálkozásnak, egyebeknek. Úgy gondolom, csak az mártózzon meg hideg vízben, aki egészséges. Az ugyanis íratlan szabály, hogy csak az sportoljon, aki egészséges.

Kuti Zoltán elmondta még, hogy több mint harminc évvel ezelőtt csobbant először hideg vízben. Azóta szinte minden évben megmártózik, ha az időjárás olyan, akkor jeges vízben is. Az elmúlt évben például jeges volt a Szikrai Holt-Tisza vize, úgy kellett feltörni, hogy be tudjanak menni. Ebben a szezonban már négy alkalommal csobbant a barátaival. Persze a hideg vízben való fürdésnek meg vannak a lépései. Nem lehet első lépésből belemenni, arra fel kell készülni, de már májustól, és fokozatosan hozzászoktatni szervezetét a hideg és még hidegebb vízhez. A mostani csobbanásban Szabó Ákos, Bajtai András, Peszeki Attila, Nánási Imre, Kovács József és Kuti Zoltán vett részt. A főszervező egyébként ahogyan szinte mindig, most is vitt humort az eseménybe, mert szőke copfos lánynak öltözött. A vízbe menés előtt azonban megmutatta valódi lényét. A fürdőzők vidámak voltak, nem látszott rajtuk, hogy fáznak. Két alkalommal is bementek a vízbe, és volt olyan, aki több mint a holtág feléig is beúszott. Kuti Zoltán még tovább maradt volna a vízben, de a többieknek már elég volt. Zoli azt tervezi, hogy még a mostani téli időszakban több alkalommal is megmártózik hideg, és ha lesz, akkor pedig jeges vízben is. Február 25-én pedig farsangi futást szerveznek Kecskemét főterén.