1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 9 °C
  4. |

Rendhagyó falukarácsony Nyárlőrincen

Az idei falukarácsony több szempontból is rendhagyó volt a nyárlőrinci emberek életében. Egy részt nem a tornacsarnokban tartották, hanem a katolikus templomban, más részt két koncertet is meghallgathattak az érdeklődők.

 

A megjelenteket Hajagos Csaba az Értéktár bizottság elnöke köszöntötte, majd a negyedik gyertyát a Vándor Evangélium Csoport tagjai gyújtották meg. A hagyományokhoz híven Pénzváltó István polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait, a falukarácsony részt vevőivel. Ezt követően nem mindennapi koncert következet, még pedig Túri-Nagy János orgonaművész és Tóth Levente ütőhangszeres művész előadásban. Ők nem ismeretlenek a nyárlőrinciek előtt, mert az elmúlt évben is adtak már koncertet a templomban, csak akkor a harmadik gyertya meggyújtásakor. Túri Nagy János a három évvel ezelőtt átadott templomi orgonát szólaltatta meg, míg művésztársa mellette vibrafonon játszott. Garay András: Karácsonyi történet című novelláját Rimócziné Forgó Ildikó olvasta fel.

Hagyomány már a településen, hogy a falukarácsony alkalmából köszöntik a szép korúakat, vagyis a nyolcvanöt évüket betöltő helyi lakosokat. Hajagos Antal a szociális bizottság elnöke olvasta fel azoknak a nevét, akik már megérték ezt a kort. Akik ott voltak, azok az önkormányzat jóvoltából ajándékcsomagot vehettek át, de akik nem tudtak elmenni azok is megkapják.

Ezután olyan következett, amire még nem volt példa. A Nyárlőrincről elszármazott Polyák László és családja (öt gyermekük van) adott karácsonyi hangulatot idéző zenéjükkel és énekükkel öröm perceket a falukarácsony részt vevőinek. A családfő szintetizátoron, felesége gitáron, fiúk trombitán az egyik lányuk hegedűn, a másik csellón játszott, a másik két lány testvérük pedig ének hangjukkal kápráztatták el a hallgatóságot. Az édesanya Fekete István: Rorate című novelláját is felolvasta.

Kihirdették a „Megváltó hajléka leszek” című képzőművészeti pályázat eredményét is. Harmadik helyet ért el Pajzs Lukács Gábor első osztályos tanuló, második helyen végzett Marsa Lázár negyedik osztályos, ők mind a ketten a helyi általános iskolába járnak. Az első díjat Hajagos Gellért vehette át, aki a kecskeméti Piarista általános iskola kisdiákja. Ő több pályaművet is benyújtott. A műsor és a program befejezése után, a templomból kimenőket meleg teával, forralt borral, mákos és diós bejglivel kínálták.