1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Vállalkozók jóvoltából két disznót is vágtak Lakiteleken

A hagyományoknak megfelelően, ezúttal is rendeztek Lakiteleken falusi disznóvágást. Ez volt már az ötödik alkalommal, amikor két vállalkozó, Varga György és Csordás Attila felajánlotta, hogy ők állják a költségeket, de az önkormányzat is támogatta az eseményt.

 

Varga György és Csordás Attila megegyezett két állattartóval, és már korán reggel elmentek a sertésekért, amelyek közül az egyik 210, a másik 205 kilót nyomott. A perzselést és a feldolgozást a közösségi tér előtti parkban bonyolították le, amire megszervezték a segítőket is. Előtte azonban pénteken délután és este elvégezték az ilyenkor szokásos feladatokat. Hagymát, foghagymát, krumplit pucoltak, előkészítették a bográcsokat és üstházakat, hogy szombaton reggel már csak a feldolgozásra, sütésre, főzésre tudjanak koncentrálni. A szúrás után következett a perzselés, de előtte még koccintottak a segítők, jó fajta pálinkával. A bölléri feladatokat Zérci Sándor látta el, de mindenki tudta a feladatát. Addig míg a férfiak a feldolgozásból vették ki a részüket, a nők sütötték a hagymás vért, a resztelt májat és a friss húst. Mindeközben a könyvtár és a Nők Klub tagjainak jóvoltából a gyerekekkel mézeskalácsot készítettek, amivel megkínálták azokat, akik segédkeztek a disznóvágásban. Természetesen volt forralt bor és meleg tea is. Néha ugyan eleredt az eső, de ez senkit sem zavart, folyamatosan ment a munka. A szalonna kisütéséhez hamar hozzákezdtek, miközben a húst is darabolták, amiből négy bográcsban pörköltet készítettek. Egy üstházban leves főtt, a közösségi tér előterében először húst, majd kolbászt és hurkát sütöttek. A két felajánló, Varga György és Csordás Attila is kivette részét a munkából, ők főzték a pörköltet és a levest. Az ebédre meghívták a település lakóit, mindenki választhatott magának ételt, hogy melyikből kér, amiért senkinek sem kellett fizetni.