1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Huszadik alkalommal rendeztek tekerőlantos találkozót Tiszaalpáron

Huszadik alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron a Bársony Mihály tekerőlantos találkozót és a Tündérrózsa Óvoda vásárt. A rendezvénynek ezúttal is az óvoda udvara adott helyet.

 

A tekerőlantos találkozót, mindig a Mihály napjához közel álló hétvégén rendezik meg Bársony Mihály emlékére, valamint a hagyományok ápolására. Bársony Mihály a településen élt és alkotott. A program szombaton kora délután kezdődött dr. Vancsura István polgármester megnyitójával. A településvezető elmondta, hogy ez volt már a huszadik találkozó. Korábban a Kádár Lajos Közösségi Ház udvarán tartották, de azt hamar kinőtték, és áthozták a rendezvényt a Tündérrózsa Óvoda udvarára. A vajdasági testvértelepülés Torda képviselői is részt vettek a jubileumi rendezvényen, akik néptánccal köszöntötték a tiszaalpáriakat. – Bársony Mihály emlékére rendezzük meg minden évben a tekerőlantos találkozót, aki nagy tekerő készítő mester volt, mondta Vancsura István. – Több mint kétszáz tekerőt készített Amerikától Japánig mindenütt vannak tekerői. Ez a megemlékezés korábban össze volt kötve a kukoricafosztással, de ebben az évben a nagy szárazság miatt nem tudtuk megvalósítani, de jövőre szeretnénk újra visszatérni a gyökerekhez. Mivel az óvoda udvarán rendezzük meg, ezért az óvoda pedagógusok azt kérték, hogy kössük össze vásárral is, így lett Mihály-napi vásár is. A korábbi években ezen a napon volt a kosárfonók találkozója is. Nagyon sajnálom, hogy ebben az évben, anyagi gondok miatt, ezt nem tudtuk megvalósítani, így nem annyira érzem teljesnek ezt a rendezvényt. Tiszaalpárnak az egyik kulturális hagyománya, ami a padkaporos bálokhoz, a citerához és tekerőlanthoz kötődik, a másik pedig a kézművesség, ami a kosárfonást és a gyékényfonást foglalja össze. Annak idején közel ötszáz család foglalkozott kosárfonással a településen, ma már sajnos nagyon kevesen. Ennek ellenére ez a hagyomány itt van a településünkön, amit meg kell őrizni. Ez a találkozó egy kulturális fesztivállá nőttek ki magát, aminek az egyik alapítója Szerényi Béla volt, akit a településünk díszpolgári címmel tüntetett ki augusztus 20-a alkalmából. Ő az, aki ápolja Miska bácsi nem csak szellemi, de tárgyi hagyatékát is, gyakorlatilag a műhelyében lévő tárgyakat őrzi. Azért is kapta meg az elismerést, mert egyik főszervezője ezeknek a találkozóknak. Tudomásom szerint nincs az országban vidéki népművésznek köztéri szobra, csak egyedül Miska bácsinak a főterünkön. Ebben is Béla volt a főszervező, tette hozzá a településvezető.

Vancsura István elmondta még, hogy Tiszaalpáron kilencen vannak olyanok, akik tudnak tekerőzni, de őket még nem tudta egyszerre összehozni, hogy legyen egy alpári tekerős társaság. A településen jelenleg Repáruk Dezső az, aki készít tekerőlantokat, most már közel negyvenet gyártott. Tőle is vásároltak már nem csak hazai, de külföldi zenészek is. A polgármester elmesélt egy történetet is Bársony Mihály fiatal koráról, akinek kézügyessége már kis gyermek korában megmutatkozott. Abban az időben fából készített egy kis kocsit, amibe ürgét fogtak be, és azzal játszottak. A tehenek, amiket őriztek, ez alatt az idő alatt bementek a kukoricásba, amit meglátott az édesapja, és utána annyi lett a kiskocsinak. Hogy ez valójában megtörtént-e, vagy nem, nem lehet tudni, de a polgármester szerint volt neki alapja.

A mostani rendezvényen bemutatkozott a Tündér Rózsa Napközi Otthonos Óvoda Pillangó csoportja, a helyi Jövőnkért Néptáncegyüttes, a tordai néptánccsoport, az Árpád Nyugdíjas Klub táncosai, az Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai, a Nyugdíjas Bráti Kör táncosai, a Bársony Mihály Népdalkör. Ezt követte a kukoricafosztás és morzsolás, amit főleg gyerekek végeztek, tekerőlantos muzsikaszó mellett. A gála műsorban fellépett a Paksi Vadvirág citeraegyüttes, ifj. Szerényi Béla Zimber Ferenc duó, és a Bokros trió a „visz a víz" című műsorral. A programot vacsorával, majd padkaporos bállal fejezték be.

Vasárnap délelőtt a tekerős szentmisét tartottak a Jótanács Anyja római katolikus templomban, megkoszorúzták Bársony Mihály sírját, majd a Szent István római katolikus templomban tekerőlantos szentmisével fejeződött be a huszadik Bársony Mihály Tekerőlantos találkozó.