1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Versennyel emlékeztek a skeet lövészet alapítójára

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az idős Zalai Géza lövész emlékversenyt Tiszakécskén, az Árkus-dűlői lőtéren.

 

Zalai Géza kiskunfélegyházi tanár, a hatvanas évektől, egészen az 1984-ben bekövetkezett haláláig, nagyon sokat tett azért, hogy Bács-Kiskun megyében, de az országban is népszerű legyen a skeet lövészet. Fésűs Sándor tizenhat éve szervez a neves vadász emlékére lövész versenyt, saját lőterén, az Árkus-dűlőben. – Sokat tanultunk tőle, hogy eredményesen tudjunk versenyezni, mondta megnyitó beszédében Fésűs Sándor. – Azt hangoztatta, hogy mindig csak a következő feladatra kell összpontosítani, nem pedig az egész versenyre. Az ő tanításának eredményeként, a tiszaalpári Novák Imre és Szederkényi Zoltán országos vadász versenyeken komoly eredményeket értek el. Azt mondtuk, hogy Géza bácsi megteremtette, Igaly Diána pedig világhírűvé tette a nők körében a skeet lövészetet. Sajnálatos módon Diánát is elveszítettük az elmúlt évben, de róla is megemlékezünk most már minden évben.

A mostani lövészeten három pályát kellett teljesíteni a vadászoknak. Az egyes korongvadászon öt lőálláson huszonöt korongot lehetett lelőni. A kettes pálya a skeet, ami a legrégebbi koronglövő sport Magyarországon, a trappal együtt. A Zalai Géza emlékversenyen ez minden alkalommal szerepel. Ezen nyolc lőálláson huszonöt korongot lehetett lelőni. A félkör alakú pályán, mindig más szögből kellett a korongokat eltalálni. A harmadik pályának az volt az érdekesség, hogy negatív korongokra kellett lőni. Ez azt jelenti, hogy tíz méter magasan, egy dombon voltak a lőállások, a dobógépek pedig a talajszinten, tehát fentről kellett lefelé lőni. Itt is öt lőállás volt és huszonöt korongot lehetett eltalálni, összesen pedig hetvenötöt, de ez Fésűs Sándor szerint ritkán szokott előfordulni, és most sem sikerült senkinek sem.

Bács-Kiskun megyei versenyzők eredményei. A nők között első helyen végzett Csorba Gyuláné (Kunfehértó), második lett Sörös Mirjana (Baja). Férfiaknál szuper veterán kategóriában Török Péter bizonyult a legjobbnak, második helyen végzett Szurovecz István (mind kettő Kecskemét), harmadik helyen végzett Csordás József (Baja). Veteránoknál harmadik lett Fehér Péter (Kecskemét). Szenioroknál Zöldág János (Soltvadkert) nyert, megelőzve Kovács Endrét (Baja) és Szarka Józsefet (Kiskunfélegyháza). Ifjúságiaknál nem talált legyőzőre Ördög János (Kunfehértó), második lett Genálh Hugó (Baja), a harmadik helyet Revuczky Patrik szerezte meg. A helyezettek oklevelet, kupát és Zalai Géza arcképével címkézett üveg bort kaptak.