1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Visinka Ede marad a Tiszakécske vezetőedzője

Az már korábban eldőlt, hogy a 2021/2022-es Merkantil Bank Liga NB. II-es labdarúgó bajnokságban a Tiszakécskei LC nem a kieső helyen zárt. Az azonban csak nem régen látott napvilágot, hogy két szerződést meg fognak hosszabbítani, még pedig Visinka Ede vezetőedzőjét, és Kalmár Ferenc csatárét.

Az ősszel az első négy mérkőzést még Nagy Sándor irányította, de nem jöttek az eredmények, mert a lehetséges tizenkettőből, csak egy pontot tudott szerezni a Tiszakécske. A klubvezetés megköszönte Nagy Sándor munkáját, és ideiglenesen Virágh Ferenc pályaedzőt bízta meg a vezetőedzői feladatok ellátásával. Ő két találkozón dirigálta a gárdát, majd jött Visinka Ede, hogy vezetőedzőként dolgozzon Tiszakécskén. A 7. fordulóban szeptember 12-én, már ő állította össze a Budafok elleni kezdő tizenegyet. Most a 2021/2022-es bajnokság végén még egy éves szerződést kínált a klub Visinka Edének, aki örömmel elfogadta azt.

– Hogyan került szóba a neve Tiszakécskénél, kérdeztük a mestert.

– A szakmai igazgatót Nyilas Eleket ismertem korábbról, de más kapcsolataim révén is tudtam már több mindent Tiszakécskéről, ez lehetett a megkeresés oka. Mivel ismertem sok játékost a csapatból, úgy láttam, hogy több lehetőség is kínálkozik számomra. Ez egy nagy szakmai kihívás volt nekem, hogy bebizonyítsam, meg tudom csinálni, amit kérnek tőlem. A sikertelen sorozat miatt lelkileg mély ponton volt a csapat. Két pontja volt akkor a Tiszakécskének, de elkezdtünk dolgozni. Azt gondolom, hogy az első pillanattól kezdve elfogadtak azok a játékosok is, akik nem ismertek. A személyemben érkezett hozzájuk egy új impulzus, de ennek ellenére nem úgy indult a közös munka, ahogyan szerettük volna, és négy forduló után elküldték a stábomat. Ők régóta dolgoztak a klubnál, és utána ott álltunk a puszta közepén stáb nélkül, de folytattam a munkát, amit egy hónappal azelőtt elkezdtem.

– Volt abba beleszólása, hogy kik alkossák az új stábot?

– Igen volt. Kerti István már korábban itt volt, őt felkértem erőnléti edzőnek, Kitl Józsefet és Németh Viktort pedig én hozhattam. Elkezdtük közösen a munkát, aminek az ősz végén már látszott az eredménye. A csákvári mérkőzés volt szerintem a fordulópont, amikor a csapatot egy pozitív sokk érte a győzelemmel. Ez adott egy plusz erőt az elkövetkező időszakban. Ennek a hozománya lett a Vasas, a Kecskemét és a Pécs elleni győzelem. Főleg a Vasas és a Kecskemét elleni számított bravúrnak, mert akkor az utolsó helyen voltunk, kevés pontszámmal. És ugye most már tudjuk, hogy ők jutottak fel az NB. I-be. Azok a győzelmek plusz energiát adtak a csapatnak. A Győr elleni mérkőzést nagyon sajnálom, mert abban lett volna legalább egy pont, de így tizenöt ponttal zártuk az őszi szezont.

– A téli felkészülés jól sikerült.

– Igen, belevetettük magunkat a munkába, és próbáltunk olyan játékosokat igazolni, akik a csapatot előre viszik. A régi játékosok is nyitottak voltak a munkára, elfogadták az újoncokat és együttes erővel dolgoztunk, ami nem volt zökkenőmentes, mert folyamatosan tíz, tizenkét emberrel tudtunk csak edzeni, a koronavírus fertőzés miatt. Egy nagyon jó edzőtáborban vettünk részt, ahol teljesen összekovácsolódott a stáb a csapattal. A győri edzőmeccs volt az a kulcspont, ahol ráéreztünk arra, hogy több van bennünk. Ezután jött a tavaszi menetelésünk.

– Változott a stratégia az őszhöz képest tavasszal?

– Olyan szempontból változott, hogy az öt védős rendszert megváltoztattuk, mert azt gondolom, hogy a csapatnak jobbal ül a négy védős rendszer, és ez hozta a sikereket is, és benn maradtunk az NB. II-ben. A játékunkat 4–3–3-nak nevezném, de játszottunk 4–5–1-et is.

Visinka Ede elmondta azt is, hogy az új bajnokság megkezdése előtt öt héttel kezdik meg a felkészülést, de előtte két héttel már egyéni munkát kapnak a játékosok, amit ellenőrizni fognak. Az aktív felkészülés június 27-én kezdődik. Öt edzőmérkőzést terveznek és egy edzőtábort Bükön. Tárgyalásokat folytatnak játékosokkal mert szeretnének hozni, szélső támadót, középpályást, védőt és centert is. Természetesen lesznek olyanok is, akik emennek, de erről a szakmai vezetés fog dönteni. A következő bajnokságban a biztos bennmaradásnál többet szeretnének elérni. Egy stílusos csapat szeretnének kialakítani, akiért kijön a közönség a sportcentrumba, és megpróbálnak gól gazdag, látványos focit játszani, mert a mostani bajnokságban a gólok és a csatárok is hiányoztak. Az már biztos, hogy Kalmár Ferenc csatár marad még egy évig, akinek pedig lejár a szerződése, azzal egyeztetni fog a szakmai vezetés, vagy a maradásról, vagy pedig az elválásról.