1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

A 1848-as 49-es szabadságharcra emlékeztek Nyárlőrincen

Ma ünnepelték Nyárlőrincen az 1848-as 49-es szabadságharc és forradalom évfordulóját. A művelődési házban megtartott községi rendezvényen Pénzváltó István polgármester mondott beszédet.

 

A megjelenteket Rimócziné Forgó Ildikó tanár, igazgatóhelyettes köszöntötte, majd a Himnusz eléneklése után Pénzváltó István mondott beszédet. – Hát nem felemelő érzés nyugtázni, hogy több, mint ezerszáz éve van hazánk, itt a Kárpát-medencében, Európa közepén, ahol összefutnak a folyók, ahol bőtermő a határ, ahol a mi nyelvünket beszéljük mindannyian, ahol nyugszanak őseink, kezdte beszédét a polgármester. – Itt őrizzük hitünket, kultúránkat, büszke magyarságunkat. Őriztük tatártól, töröktől, Habsburgtól, orosztól, árulóktól, tolvajoktól. Mindig akadtak méltó vezéreink, hős katonái a nemzetnek, akik megvédték országunkat, megharcoltak szabadságunkért. Az 1848-as 49-es forradalom, és szabadságharc példázza talán a legjobban, a megmaradás zálogát, a nemzeti egységet. Ez a mai ünnep is erről szól, erről kell szólnia. Az ünneplés nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem a lelket is ápolja, a szívet melengeti, az elmét pedig ébren tartja. Az ünnep a régmúltat idézi, de a mának szól. Belehelyezkedik a jelenbe, hogy összehasonlítást nyerjen ezzel. Legyünk méltó utódai az 1848-ban világraszóló tetteket véghez vivő honfitársainknak, mondta Pénzváltó István.

Az ünnepi beszédet követően a Buzás János Általános Iskola 5. osztályos tanulói léptek a színpadra, és nagyszerű, látványos műsort adtak, melyben közreműködött a Pöszméte Citerazenekar és a Fülemüle Énekkar. A műsor a Szózat hangjaival ért véget.