1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Óriás disznót vágtak Szentkirályon

Soha senki sem találná ki azt, hogy mik az alábbi számok jelentése. 30, 60,100, 200, 350. Persze aki ott volt a szentkirályi disznóvágáson, annak könnyű lenne megfejteni a rejtvényt.

 

A harmincas szám azt jelenti, hogy ennyi kiló hurka készült. A hatvanas, ami ennek a duplája, pedig a kolbász mennyiségét jelenti. A kerek száz pedig azt, hogy ennyi méter bélbe töltötték a hurkát, a kolbászt és a májashurkát. A kétszázat lefordíthatnánk úgy is, hogy két méter, ugyanis ilyen hosszú volt az a disznó, amit Vörös Józsefék levágtak. A háromszázötven pedig az ártány disznónak a súlyát jelöli, ami még kétéves sem volt, és már ilyen terjedelmes állat lett belőle. A két szemfoga hatalmas volt, ami egy háziállatnál igenis tekintélyes, akár egy vaddisznónak is becsületére válna.

A hatalmas jószág nem volt igazán barátságos, túlságosan is vad volt. Egy vállalkozó mindössze negyvenezer forintot adott volna érte, ezért gondolta úgy a gazda, hogy akkor inkább levágja, mert akkor hosszú ideig lesz mit enni a családjának. A bölléri feladatot Ivicz Gáborra bízta, aki profi módon végezte el a feladatát. A család tagjain kívül két barát is besegített, a munkálatokba. Az állat súlyához képest gyorsan, mindössze hat óra alatt végeztek a munkálatokkal. Betöltötték a hurkákat és a kolbászt, egyedül a szalonna sütése tartott hosszabb ideig. A munka végeztével megkóstolhatták Erzsébet asszony által készített húslevest, és persze a sült hurkát, kolbászt és pecsenyét. Persze Dalma kutya sem maradt éhen.