1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Jótékonysági disznóvágás Kadafalván

Első alkalommal rendeztek az elmúlt hétvégén látvány disznóvágást Kadafalván. Galgóczy Zsolt főszervező nem titkolt szándéka az, hogy ezzel hagyományt teremtsenek.

 

Reggel hat órakor érkezett meg Lakitelekről, a már leszúrt kétszáz kilós sertés, amit egy helyi vállalkozó ajánlott fel a településnek. Zérczi Sándor böllér irányítása mellett a további lakiteleki segítők: T. Nagy Zoltán, Szikszai Dávid és Csordás Attila, hozzákezdtek a perzseléshez, majd pedig a sertés felbontáshoz. Amíg ez a folyamat zajlott, a Kada Elek Nyugdíjas Klub hölgy tagja már készítették a hagymásvért, és a lilahagymás zsíroskenyeret, amiből bárki ehetett. A sertés felbontása után először a húst vágták össze, melyből Fricska Csaba helyi mesterszakács kétszáz fő részére készített pörköltet, amit 13 órakor a nyugdíjas klub tagjai, majd később pedig a falunapon részt vevő lovasok, a Kápolna parkban felállított sátorban fogyaszthattak el. Közben az adventi koszorú előtt javában folyt a munka, töltötték a kolbászt, a hurkát, sütötték a tepertőt. Természetesen nem maradt el a disznóvágáshoz szorosan kapcsolódó pálinka, meleg tea és a forralt bor sem, amiből mindenki kedvére fogyaszthatott.

A jótékonysági disznóvágáson ott volt Leviczki Cirill a térség önkormányzati képviselője is, aki a kolbászból és hurkából készült csomagot segítőivel, a kadafalvi hátrányos helyzetű családoknak juttatja el.