1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Olimpiai bajnokok jártak a nyárlőrinci iskolában

Nem mindennapi vendégek jártak a nyárlőrinci Buzás János Általános Iskolában. Vaskúti István olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok kenus, valamint dr. Faragó Tamás vízilabdázó olimpiai és világbajnok sportolók.

 

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jóvoltából Vaskuti István és dr. Faragó Tamás olimpia bajnokok látogattak el az iskolába, Füleky András adminisztratív igazgatóval együtt. Rövid bemutatkozás és ismertetés után a diákok megnézhették az olimpiai aranyérmek megszerzésének utolsó pillanatait. Faragó Tamás olimpiai aranyérmét, Vaskuti István nemzetközi fairplay-díját hozta el, amelyet minden tanuló megtekinthetett az előadás folyamán, és közben természetesen kérdéseket is feltehettek az olimpikonok számára. A gyerekek felugráltak a padokról, hogy lehetőségük legyen kérdezni. Többek között arra voltak kíváncsiak, mikortól kezdtek el sportolni, mikor szerezték első aranyérmüket, hogyan élték meg a sikereket, mi az, ami motiválta őket nap mint nap, volt e valamilyen babonájuk a versenyeik előtt. A diákok a kérdésekért jutalomkártyákat kaptak. A kérdések és az élménybeszámoló végeztével minden diák sorba állhatott autogramért. Volt, aki a jutalomkártyájára, de volt olyan is, aki a pólójára, kezére, érmére vagy a tankönyvére kért dedikálást.

Vaskúti István 12 évesen kezdett sportolni a Budapesti Építőkben. 1979-től 1988-ig a Budapesti Honvéd versenyzője volt. Első nemzetközi sikerét 1976-ban érte el Brandenburgban Solymár Lászlóval. Foltán Lászlóval az 1977-es szófiai világbajnokságon indultak először, mégpedig 500 méteren, a versenyszámot meg is nyerték. Ezt követően még nyolc vb-győzelmet aratott kenu párosban. 1980-ban a moszkvai olimpián Foltánnal párban megszerezték az aranyérmet 500 méteren. A montreali világbajnokságon két rövidtávú aranyérmét szerzett Sarusi Kis Jánossal. Ezen a vb-n gyakorolt nemes gesztusukért – a nagy konkurenciát jelentő jugoszláv párosnak adták kölcsön tartalékhajójukat – nemzetközi Fair play-díjban részesültek. Vaskuti István a hazai kajak-kenu sport nagyjai közül egyedüliként birtokosa az örökös bajnoki, a mesteredzői és az Arany érdemérmes címnek is.

Faragó Tamás 1965-től a BVSC-ben kezdett vízilabdázni, majd 1969-től a Vasas játékosa lett. 1971-ben ifi Európa-bajnok és MNK győztes lett. Az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet szerzett. A következő szezonban a válogatott tagjaként sikerült elhoznia a világbajnoki aranyérmet, az ekkor első ízben kiírt világbajnokságról. 1974-ben, Bécsben Európa-bajnoki elsős-éget, a magyar bajnokságban harmadik helyezést ért el. Az 1975-ös világ-bajnokságon második lett a válogatottal. A Vasassal bajnokságot is nyert ebben a szezonban, amit egy évvel később sikerült megvédeniük. 1976-ban, Montrealban (24 éves korában) olimpiai bajnoki címet szerzett. A nemzeti válogatottal 1977-ben megvédte a gárda kontinenselsőségét. A magyar bajnokságban első, az Universiadén második lett. A következő évben világbajnoki második lett. 1979-ben BEK-et és magyar bajnokságot nyert. A moszkvai olimpián bronzérmes lett. 1985-ben ötödik lett az Európa-bajnokságon. 1970-től 1985-ig 258 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1993-ban az Úszó Hírességek Csarnoka tagjává választották. 2000-ben beválasztották az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. 2020. július 30-án lett a Nemzet Sportolója.