1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Új tűzoltószertárt avattak Nyárlőrincen

Mind össze négy évvel ezelőtt alakult a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület, de ez alatt az idő alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nem csak szerkocsit szereztek, de a tűzoltószertárt is építettek, amit az elmúlt héten szombaton, a falunapi ünnepségen adtak át.

 

Pénzváltó István köszöntőjében elmondta, hogy a szertárral egy olyan dolog valósult meg, amivel gazdagabb lett a településük. Ebben az épületben van annak a csapatnak a székhelye, akiket önkéntes tűzoltóknak neveznek. – Ők a mi hétköznapi hőseink, ők azok, akik szabadidejükben olyan hobbit választottak, ami különleges és mindannyiunk javára szolgál. Azért is különleges ez az épület, mert a nyárlőrinciekre jellemző dolgot jelképez, mégpedig az összefogást. Ennek az épületnek a megvalósítása összefogásból jött létre. Sokan tettek azért, hogy a szertár felépülhetett. A nyárlőrinciek számára az egyik legnagyobb érték a biztonság. Az önkéntesek a felszerelésükkel, a hozzáállásukkal sokat tesznek minden helyi ember biztonságáért. Ezért is különleges ez az ünnep. A polgármester hozzátette, hogy hálásak a tűzoltók munkájáért és azt kérte, hogy továbbra is támogassák az egyesületet, hogy minél nagyobb biztonságban tudjanak élni.

Kiss Ferenc az egyesület elnöke megköszönte mindenkinek a segítségét, akik hozzájárultak az épület felépítéséhez. A tűzoltószertár hosszútávra biztosítja a lakosság biztonságérzetét. Reményét fejezte ki, hogy nem kell sok esethez vonulniuk. A kapott támogatásokat jó gazda módjára költötték el. A 2017-ben alakult egyesület négy év alatt harminchárom millió forintot kapott, különböző helyekről. A szertárra tizenkét milliót költöttek, melyhez még hárommillió forint társadalmi munkát lehet hozzászámolni. A védőfelszerelések 19 millióba kerültek, melyből 15 millió forint pályázati pénz volt. A felszereléseik megfelelnek a legmagasabb szakmai elvárásoknak. További célokat tűztek ki maguk elé, amiért dolgozni fognak.

Gyapjas János Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelem igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy egy település fokmérője az, hogy mennyire aktívak a helyi civilszervezetek, egyesületek. Nyárlőrinc lakossága méltán lehet büszke saját közösségére. A nyárlőrinci az egyik legfiatalabb tűzoltó egyesület a megyében, de ezt a néhány évet az országban bármelyik egyesület megirigyelhette volna. Ez alatt az idő alatt ugyanis megépítették a szertárukat, hatékony gépjárműfecskendőt szereztek és jól felkészült csapatuk van, akik garantálják a helybeleik biztonságát. Az önkéntesek szabadidejükben a családjuktól távol avatkoznak be, segítik a nyárlőrincieket és a környező települések lakóit, ha szükség van rá. Tűz esetén egy-két perc is nagyon sokat számít, éppen ezért nagy jelentősége van a helyben gyorsan beavatkozó és jól működő önkéntes tűzoltó egyesületnek. Ha ugyanis percekkel hamarabb érnek a helyszínre, mint a hivatásos egységek, életeket, illetve anyagi javakat tudnak menteni. Megköszönte az önkormányzatnak és a helyben élőknek, hogy támogatják az egyesületet, az önkénteseknek pedig azt, hogy ezt az áldozatos munkát a mindennapok plusz terhe mellett elvégzik, hivatás szerűen művelik, és védik a nyárlőrinci lakosságot.

– A mögöttem álló nagy piros épület elején a tűzoltóság helyett egy megvalósult álom felirat is állhatna, kezdte a beszédét Balla István az egyesület parancsnoka. – Négy évvel ezelőtt egy új korszak indult el Nyárlőrinc történetében, amikor megálmodtuk és megalapítottuk a Nyárlőrinci Tűzoltó Egyesületet. Az önkormányzat felajánlotta, hogy a művelődési ház hátsó részében kis helyiséget használhatunk szertárnak. Akkor senki sem gondolta volna, hogy 2021. szeptember 18-án felavatjuk az új szertárunkat. Nagyon sok erő, energia, kitartás, segítség kellett ahhoz, hogy az első kapavágástól idáig eljuthassunk. Jó úgy reggel felkelni, este lefeküdni, hogy tudom, egy olyan közösség tagja lehetek, ahol mindenki támogatja a másikat, és nem ismer lehetetlent. Ez egy siker történet. Ami a sikert megkoronázza, az a csapat szakmai felkészültsége. Az elmúlt négy évben mintegy kilencven káresetben – amely állt balesetekben történt beavatkozásból, tűzesetekből, valamit viharkárok utáni segítségnyújtásból – vettünk részt. Az egyesület rendszeresen tart bemutatókat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megköszönte a támogatóknak a segítséget, mert nélkülük az álmuk nem jöhetett volna létre. Ezt követően bemutatta az egyesület kettes szerét, ami nem volt más, mint egy pirosra festett kerékpár, felszerelve különböző tűzesethez használt eszközökkel, amin egy megkülönböztető jelzés is volt.

A nyárlőrinci egyesület tizenegy tagja, köztük két hölgy vett részt teljesen beöltözve az ünnepségen. Sánta Tibor a Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka ajándékot adott át Balla Istvánnak. Az avató ünnepségen közreműködött a Lakiteleki Tűzoltó Zenekar. Az épületet Salánki Ferenc katolikus plébános és Máté Csaba református lelkész szentelte, illetve áldotta meg.