1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Intenzív terápiás központot alakítottak ki Kecskeméten

Bő egy hónap óta új szolgáltatást vehetnek igénybe Kecskeméten azok, akiknek súlyosan sérült gyermekük van, vagy azok a felnőttek, akik hasonló problémával küszködnek. Július végén elkezdte működését a Borsószem Alapítvány, ahol komplett intenzív terápiás kezelést kaphatnak a betegek.

 

Pénzes Xénia a Borsószem Alapítvány kurátora, Fekete Olivér anyukája, érintett édesanya, vele beszélgettünk. – Ez év áprilisában a családunkban született meg a gondolatuk, Olivér állapotából kiindulva, hogy szeretnénk egy hiánypótló szolgáltatást létrehozni Kecskeméten. Még pedig egy komplett, intenzív terápiás központ révén, ahol a sérült gyerekek egy helyen többféle terápiás lehetőségeket, illetve azok kombinációját is megkaphatják. Azért hiánypótló a dolog, mert az országban nem túl sok helyen van intenzív terápiás központ. Arra gondoltunk egy részt, ha már itt vagyunk, majd nem az ország közepén, akkor nagyon ideális hely lehet ehhez Kecskemét. Másrészt, mindenféle hátsó szándék nélkül, nekünk sem kell akkor annyit utazgatnunk. Évek óta álmunk volt ez, és a tavasszal arra a döntésre jutottunk, hogy belevágunk. Azt találtuk ki, hogy alapítvány fenntartással szeretnénk működtetni, pontosan azért, mert a hosszútávú céljaink között szerepel az is, hogy támogassunk más családokat is. Ne csak az anyagiak függvénye legyen az, hogy gyerek, vagy felnőtt részt vehessen ezen a típusú terápián. Májusban létrehoztuk a Borsószem Alapítványt, július második felében pedig megnyitottuk a terápiás központunkat. Jelen pillanatban négy kollégával dolgozunk. Kovács-Remeczki Andrea, mozgás, értelmi, beszéd kommunikációs fejlesztéssel foglalkozik. Rajta kívül önkéntes gyógytornász Abeera Maham, Rabindar Kumar, akik pakisztáni származásúak, most végeztek Magyarországon gyógytornászként, és Földes Loretta. Ők a gyógytornán kívül gerinc, tartásjavító és kézterápiát is végeznek. Masszőr kollégánk is van, de ő nem állandó tagja a csapatnak, megbeszélt időpontokban szokott dolgozni nálunk. Az elsődleges célcsoportunk a súlyosan fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek, mert nekik sokkal nehezebb eljutni egyik fejlesztéstől a másikig, és az nagy segítség, ha egy helyen több típusú fejlesztést is megkaphatnak, és nem kell utazni több napon, vagy városon keresztül. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy milyen az, amikor egyik helyről megyünk a másikra. Szinte az autóban éltünk, ott ettünk, öltözködtünk, nagyon nehéz procedúra volt. Éppen ezért nálunk sok minden elérhető egy helyen. Lehet időpontot foglalni akár csak egy óra foglalkozásra, de napi négy órára is. Egyelőre ez a maximum, mert ennyire volt igény, de egyébként hat óra a maximum kapacitásunk naponta. Az elmúlt néhány hét fényében úgy látjuk, hogy nem csak az intenzív terápia az, ami vonzza a hozzánk érkezőket, hanem a heti rendszeres bejárós, akár szinten tartó, vagy az egyéni fejlesztés is, a

gyerekek és felnőttek estében is. Azért hangsúlyozom a felnőtteket, mert rájuk is gondolunk. Akár egy agyvérzés, vagy baleset utáni állapot, vagy műtét előtti felkészülés, vagy műtét utáni rehabilitáció nálunk bármelyik elérhető. Mindenre nyitottak vagyunk, és mindenre van megoldásunk.

Arra a kérdésre, hogy honnan van erre pénz Pénzes Xénia azt válaszolta, hogy teljes mértékben családi befektetés. Hosszútávra gondolkodnak. Nem az az elsődleges céljuk, hogy a befektetés minél hamarabb megtérüljön, hanem minél tovább fennmaradhasson a központ, és minél tovább tudják kiszolgálni szükséges létszámmal a gyerekeket és a felnőtteket. Hétről hétre változó a létszáma azoknak, akik igénybe veszik a szolgáltatásukat. Akadnak olyanok, akik a hét minden napján ott vannak, mellettük hét, nyolc bejárós gyermek is van. Xénia hozzátette, hogy sokaknak garanciát jelent az, hogy az ő neve van minden mögött, hiszen tíz év óta benne van ebben a közegben. Ez idő alatt, érintett szülőként, bizonyított a munkájával és tudja azt, hogy mire van szüksége a gyerekeknek. Tudják róla, hogy minőségi dolgokat vár el a kollégáitól, és azt, hogy rugalmasak, tudják kezelni azt, ha bármilyen probléma adódik.

A kecskeméti önkormányzattól még nem kértek segítséget. Arra gondoltak, ha már valamit letettek az asztalra, és bizonyíthatóan életképesek, majd csak utána. Ott tartózkodásunk alatt a tíz éves oroszlányi Tamás Borbála kezelését láthattuk, aki generalizált hypotóniában szenved. Ő egyébként az Aranyhaj világa Alapítvány, amit szintén egy érintett család hozott létre, Borikája. A 11 éves lakiteleki Fekete Olivér oxigénhiánnyal született, ő is folyamatos kezelésre szorul. Minden héten szerdán állatasszisztált terápiás foglalkozásokat is tartanak a Kutyával egy Mosolyért Alapítvánnyal együttműködve. Szatmári Anett és Dolly kutya jár hozzájuk. Tapasztalatuk szerint, aki eddig már járt náluk, azoknak szinte száz százaléka visszatért. Amennyiben több jelentkező lesz, akkor sem lesz semmilyen probléma, mert az épület adott arra, hogy a kezelő helyiségeket tovább tudják növelni. Pénzes Xéniáék bíznak abban, hogy sok gyereken és felnőtten tudnak majd segíteni az elkövetkezendő időszakban.

Elérhetőségük: Kecskemét, Külső Szegedi út 1/a,

email: [email protected],

weboldal: https://borsoszemalapitvany.hu/,

telefonszám +36-30/6879750