1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

A XXIV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás díjazottjai

A XXIV. alkalommal rendezték meg Kecskeméten a Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást, ahol szakmai zsűri értékelte a tizennégy település standját. Térségünket Lakitelek, Nyárlőrinc, Tiszaalpár, és Tiszakécske önkormányzata képviselte.

 
 

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének különdíját Nyárlőrinc község önkormányzata kapta. A díjat átadta: Göbölyös Károly az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdakörének alelnöke. A díj odaítélésének szempontjai: A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának fontos a helyben termelt egészséges alapanyagok előállítása, felhasználása, a kész termékek népszerűsítése, helyi értékek megőrzése, azoknak fenntartása. Kiváló példát láthattunk erre Nyárlőrinc településnél. Változatos és értékes termék-palettával jelent meg a térségi kiállításon, ezért is kapta a Kamara különdíját.

 
 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatal különdíját Tiszaalpár nagyközség önkormányzata kapta. A díjat átadta: Kovács Anikó osztályvezető. A díj odaítélésének szempontjai: A kiállító pavilon jól megjeleníti a XXIV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás céljait, azaz célratörően, egy egységként ötletesen és letisztultan mutatja be a tiszaalpári helyi közösség által a településen termelt zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a nagyközség gazdag kulturális értékeit, hagyományainak ápolását és éltetését. Kiemelkedőek a kiállításukon a vesszőből készült kosárkák a bennük elhelyezett kápia-, fehér-, és fűszerpaprikával, tökkel, sárgarépával, burgonyával és ízletes Szárazkolbásszal, de említésre méltók még a helyi vadásztársaság trófeái is. Érdekesség továbbá és lehet kevesen is tudják, hogy a tiszaalpári lovas gazda Bársony Anett karikás ostorai is megtekinthetők, aki 2013-ban világcsúcsot állított fel a kínai fővárosban, ugyanis nyolc ostorral pattogtatott egyszerre.

 
 

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság különdíját Lakitelek nagyközség önkormányzata kapta. A díja átadta: Gilly Zsolt ökoturisztikai és környezeti nevelési osztály osztályvezető. A díj odaítélésének szempontjai: A pavilon dekoratív módon mutatja be a település ma aktuális értékeit. A községi régi életét reprezentáló eszközök, berendezési tárgyak között nagyon szépen helyezték el a ma ott élők által készített termékeket, termelt termékeket a zöldségféléktől a feldolgozott késztermékekig. Megjelentetik a település számára is fontos nemzeti parki terület, a Tőserdő értékeit, turisztikai szolgáltatásait. Nagyon ötletes az Olvasósarok, ahol a településről szóló kiadványokkal lehet ismerkedni.

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Nagydíját kapta Tiszakécske város önkormányzata. A díjat átadta: Lévai Jánosné Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, térségi ügyekért felelős tanácsnok. A díj odaítélésének szempontjai: Tiszakécske a napfény, a vizek, a kultúra városa. Kovács Miklós kékfestő mester népi iparművész terítői, a kiállított női ruha, a kötény, a bevásárlószatyor a vendégeket elkápráztatta. A száraztészta választékból valóban lehet válogatni a házi asszonyoknak. A szárazvirág koszorúk aprólékos kidolgozása valóban kézműves munka. Az elkészített savanyúságok Molnár László munkáját dicséri. „Lehet bármilyen kiváló az étek, a savanyúságot kihagyni vétek!” A magyar konyhához, a magyar ízekhez valóban kihagyhatatlan a savanyúság. Több saját tiszakécskei kiadványt is bemutattak: pl. Tiszakécskei önismereti mozgalom jelene a kezdetektől 2018-ig, vagy: „Amikor a Himnuszt énekelték, a sortűz áldozataira emlékeztek…”