1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

A tiszakécskei Badar Gergő rajt cél győzelmet aratott

Négyszázötven egyéni és kétszáz csapat vett részt augusztus 14-én szombaton, az idei nyílt nemzetközi hosszútávú triatlon versenyen, amit Nagyatádon rendeztek. Közülük azonban sokan nem tudták befejezni a távokat.

 

Harminc éven keresztül minden évben a Somogy megyei kisváros Nagyatád rendezte meg a hosszú távú (3.8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás) triatlon országos bajnokságot. Ezúttal azonban Balatonkenese látja majd vendégül a sportág szerelmeset egy hónap múlva. Ettől függetlenül Nagyatád, mindig és a mostani alkalommal is nagyon népszerű a triatlonisták között. Ezt a magas induló létszám is bizonyítja. Bár a nagy meleg, nem igazán kedvezett a versenyzőknek, így is szép számú, 450 egyéni és kétszáz csapat nevezett. Az úszást, a hagyományoknak megfelelően, a gyékényesi bányatóban rendezték meg, szombaton reggel. Ezúttal nem egyszerre indult el a mezőny, amit ágyszó jelzett. Az elit sportolók, mindössze hatan, kék úszósapkán, a jó eredményre képes versenyzők pedig pirosban vághatták bele magukat a tó, kellemes hőmérsékletű vizébe. A már nem először próbálkozó versenyzők, fehér sapkában másfél perccel később, az első alkalommal próbálozók pedig zöld úszósapkában, szintén másfél perccel később vágtak neki a táv leküzdésének, ami három körből állt. Az első és a második kör után ki kellett jönni a vízből és mintegy tíz méter szárazföldi futás után újra bele kellett futni a habokba. Az úszás után a kerékár következett, ami egy nagyobb, 92 kilométer és három kisebb 29.3 km kőrből állt, részleges útlezárással, rendőri, polgárőri biztosítással. A frissítő állomásokon vizet, izotóniás ital, gélt, energia szeletet és banánt kínáltak a szervezők a versenyzőknek. Természetesen az egyéni frissítést is meg lehetett oldani a kijelölt helyeken. A futásnál nyolc kört kellett megtenni, forgalomtól teljesen elzárt útszakaszon, ami egyenként 5250 méteres körből állt. Ott is volt több helyen frissítés, ahol a kerékpáron felsorolt frissítésen kívül még jeget és dinnye szeletet is kaphattak az indulók.

Mivel a víz hőfoka meghaladta a 24 Celsius fokot, így neoprént nem lehetett használni. A rajt után már látszott, hogy a tavalyi bajnok Badar Gergő, a Tiszakécskei VSE versenyzője, aki az egyes számot kapta, úszásban elhúz a mezőnytől. Folyamatosan növelte az előnyét, és a kerékpár első körénél, a táv felénél, már közel tizenöt perc előnyre tett szert. Ez az előnye folyamatosan nőtt, nem csak a kerékpár során, de a futásnál is, és végül 8.23.04 óra idővel ért célba, ami azt is jelentette, hogy az elmúlt évi eredményénél is jobban teljesített. A második helyezett Erdélyi Dániel (Alba Triatlon SE) időeredménye 9.04.08, míg a harmadik Ales Suhadolnik (PPR Team) 9.14.02 teljesített. A nőknél Halupka Ágnes (egyéni versenyző) 11.55.10, Szekeres Mariann (Veszprémi Triatlon Egylet) 12.08.05, és Bereczki Karina (Alba Triatlon SE) 12.09.46 volt a sorrend. A nagy meleg próbára tette a versenyzőket, és néhány sérülés is adódott, így közel hatvan indulónak nem sikerült befejezni a versenyt. – Igazából nem volt egy idő cél, csak végig akartam menni a pályán, illetve azt beszéltük meg az edzőmmel Bajai Péterrel, hogy érezzem jól magam a távokon, nyilatkozta acélba érkezés után Badar Gergő. – Semmi extra, nem kell megszakadni, majd látom, hogy alakulnak menet közben a dolgok. Megmondom az őszintét, hogy kicsit unalmas volt végig egyedül úszni, kerékpározni és futni. A bringa vége felé kezdett fájni a derekam, örültem, hogy leszállhattam a kerékpárról és elkezdhettem a futást. A futásnál egészen jól éreztem magam, próbáltam végig azonos tempót futni, és pár másodperces differenciával a nyolc körben sikerült is ezt megvalósítani. Nem tudom, hogy jövőre mit hoz a helyzet, de ha úgy adódik, akkor az elkövetkezendő évben is szeretnék javítani az időeredményemen, természetesen itt Nagyatádon.

Minden egyéni célba érkező a nyakba akasztott érmen és egyéb ajándékokon kívül, egy szál rózsát is kapott, amit a férfiak annak adhattak oda, akinek akartak. Badar Gergő a párját választotta, akinek kezében ott volt nem régen született gyermekük. Megyénkből többen is indultak még a nagyatádi versenyen, legtöbbjük a középmezőnyben végzett, de olyan is akadt, akinek, különböző okok, miatt nem sikerült befejeznie a versenyt.