1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Nappal és éjszaka is versenyeztek a fogathajtók

Az elmúlt évben volt harminc éves a Tiszakécskei Lovas Egyesület. A pandémiai miatt az évfordulót nem tudták megünnepelni. Most két napos fogathajtó akadályversennyel emlékeztek az évfordulóra.

 

Minden bizonnyal a szigorú intézkedések feloldása, a versenyzési lehetőségek hiánya is közrejátszott abban, hogy rekordszámú, hatvanegy nevezés érkezett a versenyre, amit a helyi lovaspályán bonyolítottak le. A két napos verseny első napján, a különlegességnek számító éjszakai hajtást rendezték meg. Korábban úgy volt, hogy 19 órakor kezdődik, de mivel a szigorítások csökkentek, így két órával később hajtott be a pályára az első fogat. A szépszámú közönség izgalmas versenyt látott a tizenhat indulótól, a megvilágított pályán, ahol a legjobbnak egy hölgy, az Abonyi Lovas Klub versenyzője, Boros Boglárka bizonyult.

Másnap a fogathajtók kétfordulós akadályhajtásban mérhették össze tudásukat. Az első fordulót délelőtt tartották, de mivel sok volt a fogat, a kora délutánba is átcsúszott a verseny. Mindössze rövid szünet volt a fogatok részére, de a nézők addig sem unatkoztak, mert az Ezüst Patkó Farm női lovasai tartottak bemutatót, és ekkor hirdették ki szabadtéri főzőverseny eredményét is. A legjobb szakácsnak a helyi Fakanál vitézei csapat bizonyult, akik hallét, bakonyi sertésbordát főztek nokedlivel, és egy lótortát is készítetek. Almás, meggyes, túrós, rácsos pitére mézeskalács lovakat tettek. A második lett a szintén tiszakécskei Ország Jánosné, aki öreglebbencset főzött, a harmadik helyezett tiszajenői Szabóné Arnóczki Erzsébet, pedig kakaspörköltet készített. Különdíjban részesült a Barátság Nyugdíjas Klub, és mivel már harmadszor érték el ezt a címet, így még egy serleget is kaptak. Ők csülkös babot tettek a zsűri elé. „Kistóth” László gyöngytyúk levest főzött, csigatésztával fürjtojás betéttel, valamint szarvas pörköltet. Különdíjban részesült még Czakóné Kriszti a Fafakanál vitézei tagja, aki a ló tortát készítette.

Az eredményhirdetés után az akadályverseny második fordulóját bonyolították le. Érdekes volt, hogy a fogatok sokkal jobb eredményt értek el, mint a délelőtti megmérettetésen. A műsorközlő szerint ennek az az oka, hogy a lovak és a hajtók is már megismerték a pályát, így könnyebben, bátrabban és gyorsabban vették az akadályokat. Ennek eredményeként a következő eredmények születtek: Nagy kettes fogatok CAN-D kategóriájában első helyen végzett Szabó-Bogár Dávid (Csongrád), második lett Bibók Károly (Tiszaalpár), harmadik pedig Dudás György (Tiszakécske). Póni fogatoknál 1. Kosztolányi Csenge (Tápiószentmárton). CAN-C kategóriában első Józsa László Dávid (Tiszakécske), második Szabó Zoltán (Mindszent), harmadik Szabó Bence János (Tiszaföldvár). Pónifogatok: 1. Bús József Mirza és Indi nevű lovával, 2. Bús József Zénó és Gyöngy nevű lovával (Csongrád), 3. Kosztolányi Zoltán (Tápiószentmárton).

A polgármesterek is rekordszámban neveztek összesen tízen ültek bakra. Közülük Pácsa József nyárlőrinci önkormányzati képviselő végzett az élen, megelőzve Virág József Tiszajenő polgármesterét és Szeberényi Gyula Tamást Kecskemét alpolgármesterét. Tóth János Tiszakécske első embere a negyedik helyet szerezte meg, de lemondott a helyezéséről és maga elé engedte a többi településvezetőt.