1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Átadták az új tiszakécskei kilátót

Ma délelőtt Tiszakécskén, a Tisza kanyarulatában, ünnepélyes keretek között adták át az új, fából készült kilátót.

 

A kilátóra és a kisvasutas turisztikai fejestésre 235 millió forintot nyert az önkormányzat, a Településfejlesztési Operatív Program keretében. – A két beruházás azonban 460 millió forintba került, éppen ezért megkértük az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy amennyiben lehet, akkor segítsenek ezt a hiányt eszközölni, mondta Tóth János polgármester ünnepi beszédében. Sikerült is kapni 222 millió forintot, így minimális pénzt kellett hozzátenni, és megvalósult a kilátó, illetve az egész turisztikai projektünk kivitelezése. A kisvasút mozdonyszíne még épülő félben van, a pályatest viszont teljes mértékben készen van, illetve a gördülő szerelvény is csak arra vár, hogy mikor lesz a mozdonyszín olyan állapotban, hogy elhelyezhető legyen benne. A kilátó csatlakozik a turisztikai fejlesztéshez, ezért szerettük volna minél hamarabb átadni, hogy a tiszakécskeiek és az ide látogatók fel tudjanak menni rá, szét tudjanak nézni, és meg tudják nézni Magyarország legnagyobb élő tiszai kanyarulatát. A kilátót helyi építőipari cég készítette, 14 méter talpmagasságú és mintegy 15 és fél méter szem magasságból lehet nézni és látni Tiszakécskét. Tóth János köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy megvalósulhatott a kilátó.

Kovács Ernő megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy azt szeretné, hogy minél hosszabb ideig álljon a kilátó. Elmondta, hogy a kilátóval minden tiszakécskei messzebbre fog majd látni. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesznek majd olyan beruházások, amelyekre büszke lehet a város. Elárulta, hogy Szeberényi Gyula Tamás indul majd a Fidesz színeiben ebben a körzetben a jövő évi választásokon, és reményeik szerint ő lesz a térség országgyűlési képviselője. Mák Kornél a megyei önkormányzat alelnöke szerint a kiállító torony egy más perspektíva, mert fel lehet menni rá szétnézni, és lehet látni a várost, a Tiszát. Nagyon sok funkciót tud adni, amivel új képet lehet kapni Tiszakécskéről. Ez a beruházás egy közös munka eredményeként valósult meg, a legnagyobb értéke pedig az összefogás. Szeberényi Gyula Tamás Kecskemét alpolgármestere elmondta, hogy 35 évvel ezelőtt, mikor Tiszakécske város lett, diákként egyike volt azoknak a fellépőknek, akik az ünnepi műsorban szerepet kaptak. Már akkor látszott, hogy Tiszakécske egy dinamikusan fejlődő település. Azt kívánta, hogy maradjon meg ez a szellemiség ez a közösség Tiszakécskén és akkor még többre fognak majd jutni.

Az ünnepi beszédek után Bobek Tamás plébános, valamint Máté Csaba Sándor lelkipásztor megszentelte, illetve megáldotta a kilátót. Ezt követően Tóth János, Szeberényi Gyula Tamás, Kovács Ernő és Mák Kornél átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a Langaléta Garabonciások vezetésével, az ünnepségen résztvevők, felmehettek a kilátóba.