1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Új bölcsődét építenek Szentkirályon

Három évvel ezelőtt vetődött fel Szentkirályon, hogy szükséges lenne bölcsődét építeni. Akkor még nem látszódott a forrás, hogy mikor és hogy lesz erre pénz.

 

2017-ben harminchárom gyerek született a községben, ami indokolttá tette a bölcsőde építését. A mini bölcsőde kihasználtsága ugyanis százszázalékos, ezért is érezték úgy, hogy egy új bölcsődét kell építeni.

– 2018-ban kezdtük el a tervezést saját erőből, meg anélkül, hogy láttuk volna, hogy miből lesz forrás, mondja Kutasi Ferenc alpolgármester. – Egy évvel később a Pénzügyminisztériumnak volt egy pályázati felhívása, amiben önerő is szerepelt. Arra beadtuk a pályázatunkat, de később értesítést kaptunk, hogy forráshiány miatt nem valószínű, hogy támogatni fogják. Szerencsére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből lehetőség nyílt arra, hogy újra beadhatjuk a pályázatot. Átdolgoztuk a tervet és 2019-ben benyújtottuk a pályázatot. Karácsonyra megjött a döntés, hogy nyertünk, konzorciumban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal. A teljes projekt 275 millió forintba kerül.

Az elmúlt évben elkészült a kiviteli terv, a közbeszerzési eljárás, a kivitelező kiválasztása, illetve elkezdődtek bizonyos munkálatok. Kicsit megcsúsztunk a kivitelezéssel, ezért most gőzerővel folyik az építkezés. Maga az épület két csoportos, teljesen új beruházás keretében létesülő zöldmezős bölcsőde lesz. Összesen huszonnyolc férőhelyre lett tervezve, amihez hozzátartozik egy melegítő konyha is. A kétszintes épület tetőterében iroda, gondozói szoba és raktár lesz, az alsó rész pedig teljesen a bölcsőde működését fogja szolgálni. A földszint és a tetőtér hasznos területe 438 négyzetméter. Sajnos az építőanyag árak a tervezés óta emelkedtek, ami tizennégy millió forint többlet költséget jelent. Ezt az összeget az önkormányzat finanszírozza, de ha kapunk rá támogatást, akkor nagyon fogunk örülni, mert az elmúlt évekhez képest a költségvetésünk nehezebb helyzetbe került. Ez egyrészt a vírus helyzet miatt van, másrészt pedig a különböző elvonások miatt. Az építkezést szeretnénk június 30-ra befejezni, éppen azért, mert a minibölcsőde túlterhelt, így azt reméljük, hogy szeptemberben már az új helyen lesznek a gyerekek. Ennek azért az építkezésen kívül, vannak elég komoly feltételei is, mert a működési engedélyt is meg kell kapni. A személyi állományt is bővíteni kell. A minibölcsőde dolgozói természetesen átkerülnek az új részbe, de ahhoz, hogy a két csoport működni tudjon szükség lesz további dolgozókra. Elképzelésünk az, hogy új intézményt hozunk létre, ami az óvodától független lesz. A jelenlegi minibölcsőde, óvoda bővítménynek készült 2016-ban. Már akkor is nagy igény volt a bölcsődére, ezért nyitottunk meg ideiglenesen a minibölcsődét. Mivel az az óvodának a része, ők fogják majd a továbbiakban használni, tette hozzá az alpolgármester.

Kutasi Ferenc elmondta még, hogy vidékfejlesztési program keretében készül a konyha és a falubolt. Bár a gyerek létszám növekedett a településen, a lakosok száma stagnál. Arra számítanak, hogy az elkövetkezendő években növekedni fog majd, főleg a betelepülő fiatal családok miatt. Az elmúlt pár év alatt egy teljesen új utcát alakítottak ki. Tavaly hat, nyolc ház épült már fel a Templom utcában, de folyamatosan zajlanak az építkezések. Kialakítottak hat iparterületi parcellát is, amit bekerítettek és közművekkel is ellátták. Ezekre már van is jelentkező. Nagy részük szentkirályi vállalkozások, de van köztük új is.