1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Gyémánt diplomát vehetett át

Ritka eseményre került sor a napokban Nyárlőrincen a polgármesteri hivatalban. Gyémánt diplomát vehetett át egy huszonhat éve nyugdíjas pedagógus.

Gulyás Endréné, iskolai nevén Gizike néni, 1960-ban szerezte tanítói diplomáját. Pedagógusi pályáját viszont már 1959-ben megkezdte a nyárlőrinci Lója iskolában, mint utolsó éves tanító gyakornok. Itt egy tanteremben négy évfolyam 61 alsós diákját tanította egyszerre. Később tanított több tanyasi iskolában, például a Hármas határiban is, de leghosszabb ideig a Világos hegyi iskolában dolgozott. Munka mellett elvégezte a tanárképző főiskola földrajz szakát és atléta edzői képesítést is szerzett. 1984-től 1996-ig, nyugdíjba vonulásáig a falusi iskolában tanított. Szakmai elismertségét több kitüntetés is bizonyítja, de ennek tulajdonítható, hogy tizenhat évig vezethette a járási földrajz és testnevelés munkaközösségét is. Tanítványai a tanulmányi és sportversenyek állandó sikeres résztvevői voltak. Keze alatt például Csernus Mária a nyárlőrinci iskola első országos bajnoka lett.

A harminchét évi nyárlőrinci szolgálatot máig, huszonhat év aktív nyugdíjas év követte. Ez alatt az idő alatt előkerült a kettesszámú tudománya a konyhaművészet. Mert Gulyás Endréné a konyhában legalább annyira otthon van, mint a tanteremben. Volt időszak, amikor Kecskeméten egyszerre két büfét is vezetett. Az utóbbi években ideje nagy részét kunszentmártoni nyaralójukban töltik férjével, ahol a rá jellemző szenvedéllyel űzi kedvenc hobbiját, a horgászatot. Bár rekordja egy korábban fogott 15 kg-os amur, de az idén ősszel megakasztott 14 kg-os harcsa szákba kényszerítése sem rossz teljesítmény.

A gyémánt diploma nagyobb nyilvánosság előtti átadását a járványhelyzet többször megakadályozta, így maradt a szűk körű megemlékezés, Pénzváltó István polgármester irodájában.