1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Nyárlőrinci siker az országos családi olvasóversenyen

Első helyezést szerzett Marci édesanyjával az országos családi olvasó versenyen. Korábban az egyik osztálytársával, Madarász Pannával harmadik helyen végzett.

 
 

– Ez a kis sikertörténet még 2019. tavaszán kezdődött, amikor Marci az akkori harmadik osztály több tagjával együtt részt vett a Hebe Kft. által szervezett Madarak és Fák elnevezésű tanulmányi versenyen Bodor Gabriella, tanító néni támogatásával, meséli Sinka Anita, Marci édesanyja. – Erre a versenyre Marci mozaiktechnikával készített egy vörösbegyet, amivel különdíjas lett. Ennek nyereményeként ingyen vehettünk részt a kétfordulós nyári családi olvasóversenyen, ahol az olvasandó könyv Szabó Magda Tündér Lalája volt, és néhány pontnyira a dobogótól az ötödik helyen végeztünk. A következő lépés a 2020-as év három fordulós tavaszi olvasóversenye volt, amelyen csapatban indultunk Madarász Pannával és édesanyjával, Mónival kiegészülve. Ez úton is köszönjük az Egészséges Ifjúságért Alapítványnak, hogy finanszírozta a kis csapat nevezési díját. A két választható könyv közül Berg Judit Rumini című regényét dolgoztuk fel. A karantén miatt kicsit megnehezedett közös munka során, kellett például hajónaplót írni, társasjátékot tervezni, kishajót építeni, lapbookot készíteni. A helyzetre való tekintettel a Hebe Kft. nagyon rugalmasan bevezette a feladatlapok e-mail-ben való visszaküldését is. Panna és Marci végül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel.

 
 

Az elért siker után Marci és édesanyja kicsit gondolkodtak azon, hogy az otthon tanulás nehézségei után, bele merjenek-e vágni ismét a nyári olvasóversenybe. Miután meglátták, hogy az egyik lehetséges könyv Csukás Istvántól a Nagy ho-ho- ho horgászverseny, nem haboztak tovább. Ez a mese nem túl hosszú, a feladatlapok viszont annál kreatívabbak voltak. Az igaz-hamis feladatoktól a szókeresőn és a rokon értelmű szavak keresésén át Csukás István életéig és mesehőseiig sok érdekesség szerepelt bennük. Az első fordulóban még egy horgászverseny plakátját is el kellett készíteni, míg a második forduló bevezetéseként Süsü kalandjaiból kellett rajzolni a gyerkőcöknek egy diafilmet. A csoportmunkák pedig közös horgászás, lapbook vagy olvasónapló, illetve egy halas étel elkészítése voltak. A sok munkának meg lett az eredménye, mert az első helyen végeztek.

 
 

– Nagyon szeretek olvasni és az is nagyon jó, mikor anyával közösen olvasunk klassz könyveket. Az olvasóversenyeken is ezért szeretek indulni. Őszintén szólva én ezt a részt jobban szeretem, mint a feladatokat megoldani utána, de abban is vannak nagyon ötletes dolgok. Az már csak hab a tortán, hogy már kétszer sikerült dobogós helyezést elérni, sőt legutóbb az első helyet megszerezni, mondta büszkén Marci.

 

Az ajándékcsomagban, amit kaptak két könyv, füzet, ceruza, radír, órarend és egy kis édesség is érkezett. Amint azt elmondták, sok munka volt a feladatok kitöltésével, de megérte. Az ötödik osztályos tanuló egyébként az iskolába is visz magával könyvet, és a szünetekben olvas. Ha buszon utaznak, akkor sem indul el könyv nélkül. A tanulás mellett általában három nap alatt olvas el egy könyvet. Most arra biztatja édesanyját, hogy jövőre is induljanak a versenyen.