1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Hiánypótló könyv a hazai undergroundról

Ebben az évben elmaradt az Alpárfeszt. Először nyáron szerették volna megrendezni, majd pedig szeptember 3 és 5 között. A vírus azonban közbeszólt, idén már nem rendezik meg.

Pontosan a járványnak köszönhető az, hogy ha már elmaradt a fesztivál helyette jelenjen meg egy könyv, Alpárfeszt Underground címmel, Sánta László keze nyomán. A fiatal, harmincas éveinek közepén járó tiszakécskei szerző bevezetőjében arról ír, hogy aki a könyvet elolvassa, az minden bizonnyal elmerült már a magyar underground egyedi világában, akár a színpadon, akár a színpad előtt tombolva, vagy akár egy hosszú éjszakai utazás résztvevőjeként. És természetesen volt már az Alpárfeszten. Aki viszont erről lemaradt, annak is érdekes lehet a könyv, mert bepillantást nyerhet egy olyan helyre, ahol megtalálhatja a szabadság, az összetartozás élményét, a kulturális küldetést, a közös alkotás örömét, ahol az ifjúkori álmok valósággá váltak. Az underground zenét kedvelők részére kitűnő olvasmány. A riportalanyok a maguk természetességükkel, őszintén szólalnak meg benne, ahogyan a mindennapokban is beszélnek, és nem titkolják azt sem, hogy a koncertek után voltak olyan esték, amikor nem tudták, hogy mit is csináltak az elfogyasztott alkohol után.

– Minek az apropójából született a könyv, kérdeztük Sánta Lászlót.

– Pár évvel ezelőtt a tiszakécskei Arany János művelődési Központban vezettem egy klubot középiskolásoknak, amiben az underground zenével foglalkoztunk. Főleg rock és metál zene vitte a prímet, hazai zenekarokkal, vagy azok egy-egy tagjával. Ilyenkor mindig voltak vendégeink a hazai underground zenei berkekből. Mondok néhány példát: Apey & the Pea, Don Gatto, Burning Full Thorotte, Horváth István Ppityesz, aki több zenekarban is játszott és énekelt, az Ektomorf együttesből Zahorán Csaba. Velük beszélgettünk a zenéről a koncertekről. Ezeket a beszélgetéseket rögzítettem diktafonra, azzal a céllal, hogy egyszer majd leírom. Sajnos a munka mellett nem volt időm arra, hogy megírjam egy könyvbe.

– Mikor kezdődött ez a zenei klub?

– 2017-ben és még a következő évben is végig volt. Természetesen ezeket a zenekarokat ismertem, mert én és a testvérem Zoltán is játszottunk zenekarban, sőt, az öcsém, a mai napig aktívan zenél és több együttesnek is a tagja, valamint egyik szervezője az Alpárfesztnek. Tulajdonképpen azoknak a zenekaroknak a tajait, akiket meghívtam, mind ismertem. Annyira szép emlékeket őrzök az underground világról, hogy a fejembe vettem, leírom könyv formájában, hogy megmaradjon az utókor számára. Nem nagyon tudtam vele foglalkozni sokáig, de ahogy jött a vírus miatti a sajnálatos leállás, rászántam magamat arra, hogy a sok felvett történetet leírom. Kiegészítésképpen még több zenekarral készítettem interjút.

– Miért Alpárfeszt Underground a könyv címe? – Először úgy gondoltam, hogy a magyar undergroundról írok egy könyvet, de az összes zenekart egy könyvben nem tudtam volna megjelentetni, és attól is tartottam, hogy kihagyok olyanokat, akik megérdemelnék, hogy benne legyenek, mert az undergroundban meghatározók. Ezért valamilyen koncepció kellett, hogy ki lesz benne, és ki nem. Amikor végig néztük a zenekarokat a testvéremmel kiderült, hogy mindegyikük fellépett már az Alpárfeszten. Így bezártuk ezt a kört, és nem lett belőle sértődés. Persze még így is maradtak ki együttesek. A könyvben külön fejezek vannak a zenekarokról, a végén pedig az Alpárfeszt Crew tagjaival készítettem egy hosszabb interjút, arról hogyan élték meg az elmúlt hat évet, mert most lett volna hetedik, de az elmaradt. Az Alpárfeszt tehát hamarabb volt, mint amikor én foglalkoztam a zenei klubbal.

– Kinek szántad ezt a könyvet?

– Mindenkinek, aki szereti az underground zenei világot, akik koncertekre, fesztiválokra járnak. Úgy gondolom, hogy az undergroundról még nem írtak könyvet, legalább is én nem találtam erről semmit, de rock és metál zenekarokról már igen, így ez egy hiánypótlás is.

– Lesz-e folytatása?

– Amennyiben az Alpárfeszt folytatódik, már pedig én úgy tudom, hogy folytatódni fog, mert nagyon lelkesek a szervezők, akkor szeretném folytatni, mert maradtak ki zenekarok. Tudomásom szerint a következő Alpárfeszteken olyan zenekarok is fellépnek majd, akik még nem voltak a régi tüzép telepen megtartott fesztiválon, így újabb alkalom lesz majd arra, hogy velük is beszélgessek.

A könyvet gazdag képgaléria illusztrálja.